Bouřky znovu potrápily Česko

Praha - Česko zasáhly včera večer silné bouřky. Zaplavily sklepy a vyvracely stromy, které pak komplikovaly dopravu. V jižních Čechách je stále mimo provoz most u Rájova mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. Dálnice D11 je průjezdná s omezením. Nejvíc práce měli hasiči v Královéhradeckém a Jihočeském kraji. Mimo jiné evakuovali dva tábory - v Chlístovicích u Kutné Hory a v Přísečné u Českého Krumlova. Předpověď na dnešek už je příznivá, občasný déšt nebo přeháňky už by neměly dosáhnout včerejší intenzity.

Bouřky přerušily na mnoha místech dopravu i dodávky proudu. Hasiči zasahovali u 588 událostí, což je asi pětinásobek denního průměru. „Většina výjezdů byla do sobotní půlnoci, celkem 572. Po půlnoci se již situace uklidnila,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. Hasiči čerpali vodu ze zatopených domů a odstraňovali padlé stromy. Právě pády stromů zavinily několik zranění. 

Mezi Třísovem a Plešovicemi na trati Český Krumlov - České Budějovice narazil do stromu osobní vlak. Strojvedoucí při srážce utrpěl lehké zranění. V Srníně na Českokrumlovsku zase hasiči vyprošťovali jednu osobu uvězněnou v osobním autě. Nedaleko Jablonného v Podještědí na Liberecku narazil do spadlého stromu řidič auta. U Staré Paky na Jičínsku se zranili dva lidé, když strom spadl na jejich vůz.

Doprava na je na některých místech omezená

Popadané stromy, bahno či voda přerušily na řadě míst dopravu. Na jihu Čech není kvůli podemletí vozovky plně průjezdná silnice I/39 u mostu přes Vltavu v Rájově na trase Český Krumlov - České Budějovice. Doprava je svedena do jednoho jízdního pruhu, policisté regulují provoz kyvadlově. Voda u Rájova zničila poškodila i most, úsek bude uzavřený nejmíň do pondělí. „Úsek je pořád neprůjezdný, žádáme řidiče aby byli opatrní a respektovali značení,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Valící se voda taky uvolnila svah na 76. kilometru dálnice D11, kde bahno zavalilo část pruhu směrem na Prahu. Dálnice je průjezdná s omezením. Odklízení tam bude probíhat až do odpoledne. Místy popadaly dopravní značky.

Strom na kolejích asi na dvě hodiny zastavil dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Řečany nad Labem a Přeloučí na Pardubicku. 

Tisíce domácností zůstaly bez proudu

Bouřky měly na svědomí rovněž několik desítek poruch elektrického vedení. Bez proudu zůstaly tisíce domácností. Během několika hodin by ale podle ČEZ měl být proud obnoven na většině míst. „Aktuálně na Čáslavsku, Kolínsku a Kutnohorsku evidujeme šest poruch na vysokém napětí a několik na linkách nízkého napětí. Část včerejších poruch se podařilo odstranit již v noci, nyní intenzivně pracujeme a očekáváme, že do několika málo hodin by mělo dojít k obnovení dodávek elektřiny na většině lokalit,“ uvedl mluvčí ČEZ Jan Beneš.  

Kvůli výpadku elektrického proudu museli pomáhat lidem z výtahů v Čelákovicích na Praze-východ nebo v Milovicích na Nymbursku. Ve sklárnách v Sázavě na Benešovsku pomáhali pak hasiči chladit šest van vytvořeného skla.

Pro evakuované děti si už jezdí rodiče

Kvůli přívalovým dešťům, silnému větru a padajícím stromům museli hasiči evakuovat dva dětské tábory. Z tábora v Přísečné na Českokrumlovsku odvezli 25 lidí a z Chlístovic na Kutnohorsku 58 lidí. Všechny nakonec ubytovali u místních dobrovolných hasičů a pro děti si nyní jezdí jejich rodiče.