Ministr dopravy by měl přijít o funkci, tvrdí Hašek

Praha - Místopředseda ČSSD Michal Hašek se domnívá, že by měl ministr dopravy Pavel Dobeš ještě dnes rezignovat nebo být premiérem odvolán, a to prý kvůli přetrvávajícím potížím s novým registrem vozidel. Hašek také uvedl, že potíže s registrem vozidel již připomínají nekonečnou brazilskou telenovelu. Dobeš ale důvod k rezignaci nevidí. Nový registr vozidel, jehož provoz tři týdny provázely problémy, dnes ráno přes hodinu nefungoval v Pardubicích a krátký výpadek postihl i Ostravu. Za výpadek prý nemohlo pardubické registrační pracoviště, ale ústředí v Praze. Tvrdí to šéf odboru dopravy pardubického magistrátu Vladimír Bakajsa. Na všech ostatních pracovištích v zemi byl systém funkční, někde ale úředníci opět poukazovali na jeho nízkou rychlost.

„To, že někde nefunguje připojení na internet nebo že vypadne dodávka elektrické energie a není možné provádět agendu spojenou s registrem vozidel, nemůže ministerstvo dopravy ovlivnit,“ uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš na svoji obhajobu.

Michal Hašek, místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman:

„Od rána jsem tu situaci sledoval… Myslím, že by pan ministr měl přestat strkat hlavu do písku a tvrdit, že je registr vozidel bez potíží.“

Ministerstvo dopravy se od rána s pardubickým registračním pracovištěm dohaduje, zda je chyba vedoucí k výpadku na straně centrálního systému, nebo na straně místních úředníků. Podle úředníků selhal systém, který nedokázal pardubické pracoviště připojit k centrálnímu registru i přesto, že pardubický úřad s předstihem posílal potřebnou IP adresu. Ta ale byla podle státního tajemníka ministerstva dopravy Miroslava Drobného poslána v nekompatibilním formátu a server na straně centrálního registru si prý s tím proto nedokázal poradit.

Od zahájení dnešního provozu v 07:00 do 17:00 se podle ministerstva dopravy podařilo v registru uskutečnit 23 100 transakcí, bylo registrováno 1 499 nových vozidel, bylo provedeno 3 461 přeregistrací a 644 výměn technických průkazů a registračních značek. Vloni se přitom během běžného pondělního provozu dařilo zvládat 20 až 25 tisíc transakcí, připustilo dnes ministerstvo dopravy.

  • Praha, Bohdalec - Registr vozidel funguje. Přetrvávají pouze problémy s napojením na evidenci obyvatel. Většinou se tak musí téměř všechna data zadávat do databáze ručně, proto dochází k velkému zpoždění. Dalším důvodem zpoždění je také odezva systému, která je stále poměrně dlouhá.
  • Pardubice - V osm hodin ráno úředníci lidem oznámili, že systém nefunguje a že musí počkat. Většina z čekajících potom z registru odešla. Na úřadě nakonec zůstalo asi patnáct lidí, kteří trpělivě čekali před zavřenou brankou do prvního patra úřadu. Systém se rozběhl krátce po deváté hodině, úředníci rozdali pořadová čísla a začali odbavovat čekající šoféry. Za výpadek nemohlo pardubické registrační pracoviště, ale ústředí v Praze, řekl šéf odboru dopravy pardubického magistrátu Vladimír Bakajsa. Podle ministerstva dopravy se pardubický úřad nemohl přihlásit do systému, protože do podsystému starých vozidel nezaregistroval svou IP adresu.
  • Brno - Registr funguje až na malé problémy. Úředníci si ale stále stěžují na to, že je systém pomalý a že je připojení nestabilní. Největším problémem zůstává tisk technických dokladů. Úředníci chtějí dnes vydat na dvě stě lístků, mají ještě dluh z předchozích dnů, ten je asi 73 lístků.
  • Ostrava - Systém funguje bez problémů.
  • Hradec Králové - Registr vozidel od rána funguje, na odbavení čekaly desítky lidí. Problémy jsou pouze s propojením s registrem obyvatel. Vedoucí odboru dopravy Černá řekla, že klientů přišlo o trochu více, než je obvyklé. „Není to až ale tak výrazné, jak jsme čekali,“ řekla Černá. Podle Černé pořadové lístky radnice vydává pouze po předložení všech potřebných dokladů, aby bylo zajištěno vytížení všech přepážek.
  • Zlínský kraj - Registr vozidel dnes na radnicích bývalých okresních měst Zlínského kraje funguje, byť někde opět jen omezeně. Ve Zlíně a v Kroměříži musejí úředníci některá data zadávat do systému stále ručně, což prodlužuje dobu vyřízení žádostí. Žádné dramatické chvíle ani zvýšený nápor žadatelů však úředníci nezažívají. Naproti tomu zcela bez potíží běží centrální registr vozidel ve Vsetíně, podobná situace panuje i v Uherském Hradišti.

Funkčnost i cenu registru by měl prověřit audit, tvrdí Peake

Vicepremiérka Karolína Peake řekla, že funkčnost, cenu i formu zadání centrálního registru vozidel by měl prověřit audit. Po ministru dopravy Pavlu Dobešovi (LIDEM) prý bude požadovat i vysvětlení některých personálních propojení registru, na něž upozorňují média. Klíčové je ale to, aby registrbez problémů fungoval, doplnila Peake. Dobeš sám poznamenal, že s případným auditem problém nemá. „Nechť se to vyšetří. Musíme určit, kdo ho má udělat. Státní instituce, soukromý subjekt, paní vicepremiérka sama se svým odborem… Já se nebráním vůbec ničemu,“ poznamenal.

Situace okolo registru vozidel tématem Událostí (zdroj: ČT24)

„Podmínka byla stanovena, že nejpozději do pátku ten systém musí běžet, pokud ne, byl by pan ministr Dobeš navržen na odvolání,“ řekl v pátek premiér. Logické podle něj je, že v případě pádu systému v příštích dnech Dobeš vyvodí osobní odpovědnost. Peake už minulý týden také řekla, že by Dobeš měl za opakované kolapsy systému převzít osobní odpovědnost. Případnou nominaci konkrétního člověka na nového šéfa ministerstva dopravy by projednával přípravný výbor strany. Vládní strana LIDEM totiž chce, aby v případě odchodu Dobeše z funkce kvůli problémům s registrem vozidel obsadil post člověk, kterého strana navrhne.

Registr poprvé selhal 9. července, od té doby je problémový

Nový registr vozidel představuje selhání státní správy, jaké tady ještě nebylo. Už od svého spuštění s výjimkou čtvrtka a pátku každý den pravidelně kolaboval. První kompletní selhání přišlo 9. července po odstávce a přechodu na nový systém, a to hned na všech 206 registračních místech.

Po prvním týdnu nezdaru ale bylo ministersvo stále optimistické. I když systém zrovna fungoval, zápasil s řadou problémů. Ministerstvo dopravy záhy po prvních problémech ohlásilo, že se vrátí ke starému systému, pak si to ovšem rozmyslelo a dál tvrdilo, že už brzo bude vše v pořádku.

S Dobešem a nefunkčním registrem došla premiérovi trpělivost v úterý, kdy dal ministrovi čas na nápravu do pátku. Systém poslední pracovní den minulého týdene však fungoval a předseda vlády tak neměl k odvolání ministra důvod. Konec působení ve vládě ale i přesto Dobešovi stále hrozí. Pokud vinou ministerstva dopravy systém přestane v příštích dnech zase pracovat, je podle premiéra logické, že Dobeš vyvodí osobní odpovědnost.

Později se objevily informace o tom, že v novém registru jsou špatně zanesené až miliony údajů. Reportéři ČT navíc zjistili, že firma, která původní systém skoro 20 let spravovala pro ministerstvo vnitra, dala státu nabídku, že tak bude činit dál i v případě nového registru, a to za 6 milionů ročně. Ministerstvo dopravy, pod které nový systém přešel, ale využilo podstatně dražších služeb od firmy ATS-Telcom.