Brněnské krajské zastupitelství povede Jan Sladký

Brno - Krajské státní zastupitelství v Brně povede od 1. srpna dosavadní šéf brněnského městského státního zastupitelství Jan Sladký. Do funkce ho dnes uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Sladkého navrhl do funkce olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Na jeho nominaci se pak shodl i Blažek s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Sladký prý patří mezi vysoce oceňované státní zástupce. Žalobcem se stal v roce 2000, od roku 2002 do roku 2007 byl náměstkem brněnské městské státní zástupkyně. Brněnské zastupitelství, které je největší v republice, pak vedl pět let. Sladký je i spolutvůrcem elektronického trestního podpisu – projekt byl zahájený v roce 2007, kdy začalo brněnská policie a městské státní zastupitelství jako první v republice zpracovávat spisy elektronicky. To umožnilo snazší práci se spisy. Elektronické spisy se mezitím rozšířily na zhruba polovinu státních zastupitelství a časem budou všude. 

Sladký nahradí Petra Coufala, který rezignoval po verdiktu nejvyššího správního soudu, podle kterého se Sladký kárně provinil. Zároveň ale upustil od jeho potrestání. Coufal chyboval, když rozhodoval o trestním oznámení, které na něj bylo podáno. Týkalo se toho, že údajně se svým soukromým vozem parkuje neoprávněně na služebních parkovacích stáních zastupitelství. Šlo o drobné provinění, přesto se Coufal rozhodl po 20 letech ve funkci šéfa jihomoravských žalobců rezignovat. Na brněnském krajském státním zastupitelství však zůstane – ministr spravedlnosti Pavel Blažek uvedl, že patří k uznávaným odborníkům.