Galileo se v Praze naplno rozjede v září

Praha - Systém Galileo, který je evropskou odpovědí na americké GPS, se stěhuje do Prahy. Sídlo Evropské vesmírné agentury bude v budově někdejší Konsolidační agentury, kam se úřad v září přesune. Podle slov vládního zmocněnce Karla Dobeše už Česká republika splnila všechny úkoly, které v přípravě projektu měla. V Praze už se byl podívat i generální ředitel agentury, který budovu převzal a zkontroloval. Od začátku září by se mělo začít naplno pracovat a dne 6. září by mělo proběhnout velké otevření.

„Zaměstnancům jsme se snažili představit Prahu, zpočátku se jim myšlenka stěhování příliš nezamlouvala. Naštěstí se to už zásadně změnilo, podařilo se nám i to, že dnes máme deset zaměstnanců z České republiky, kteří jsou už zaměstnanci GSA. Česko bude asi nejsilnější frakcí GSA, jsou tam technici nebo asistentka ředitele. Oficiálním jazykem bude angličtina,“ vysvětlil vládní zmocněnec pro projekt Galileo Karel Dobeš.

Podle slov Dobeše se v projektu jedná hlavně o management speciálních zařízení. V rámci Galilea jsou tzv. veřejně regulované služby, které běží v režimu „tajné“. Proto se prý musí určité věci dělat v utajovaných režimech. Dobeš také potvrzuje, že systém Galileo je jiný než GPS.

Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro projekt Galileo:

„Systém Galileo je úplně jinak koncipován. Je to civilní systém, který nabízí jiné služby, je ho možno využívat pro dopravní použití. GPS se třeba nemůže používat v letecké nebo železniční dopravě, protože není certifikován. U GPS se může změnit přesnost nebo vypadnout satelity a člověk se to nedozví. Pro letectví je potřeba verifikovaný systém, u kterého pilot ví, že se na něj může spolehnout.“

Galileo:

  • Galileo dokáže pomoci například epileptikům. Pozná, že má dítě záchvat, s přesností na dva metry určí, kde je, a pošle k němu nejbližší sanitku.
  • Galileo by navíc v horizontu zhruba deseti let mělo Čechům výrazně usnadnit i péči o domácnost. Podle vývojářů bude běžné zmáčknutím jediného tlačítka v telefonu kontaktovat „vesmírnou hospodyňku“, která na dálku zapne troubu, pračku, zkontroluje děti na cestě ze školy anebo vypustí psa na zahradu.
  • Podle předsedy představenstava Asociace malých a středních podnikatelů Karla Havlíčka bude možná například bez řidiče možné řídit traktor. Konkrétní projekt na využití družic navíc v zemědělství už existuje teď. Měl by pomoci farmářům sbírat balíky slámy tak, aby šetřili čas i peníze. Teď totiž řidič s valníkem projede pole křížem krážem, protože neví, jak jsou balíky od sebe daleko. Galileo to ale umí lépe.
  • Navržen je i systém, který by pomocí družice dohlížel na pohyb veškerých vlaků, ale i personálu železnice. A v případě havárie by hned nahlásil, kdo je nejblíž. Na podobném principu můžou fungovat i bezpečnostní agentury.
Rozhovor s Karlem Dobešem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod