Muž se škraloupem chtěl uklízet, firma žádala bezúhonnost. Zažaloval ji a vyhrál

Praha – Městský soud v Praze se zastal Aleše Růžičky, který kvůli zápisu v trestním rejstříku nedostal práci. Pan Růžička neplatil alimenty; vydělat si na ně chtěl jako uklízeč. Firma ho ale kvůli tomuto škraloupu odmítla zaměstnat. Soud mu nyní dal za pravdu – jeho trestný čin nebyl závažný a s pracovním zařazením neměl souvislost. Odborníci varují, že podobná praxe vede k tomu, že lidé kvůli nemožnosti sehnat práci na spořádaný život rezignují a vrací se znovu za mříže.

Podle rozsudku Městského soudu v Praze musí firma zaplatit panu Růžičkovi 51 tisíc korun, dále pak výlohy za 33 tisíc korun a ještě se mu musí omluvit. „Uvedený trestný čin nebyl natolik závažný a neměl souvislost s pracovním zařazením,“ odůvodnila verdikt mluvčí soudu Martina Lhotáková. „Kdyby náš klient chtěl vykonávat pozici finanční, účetní, která bude disponovat s jistou finanční částkou, tak nepochybně by bylo právem zaměstnavatele, vyžádat si doklad o bezúhonnosti, v tomto směru byl požadavek na bezúhonnost shledán nepřiměřeným,“ uvedl ředitel Poradny pro občanství, občanská a lidská práva Miroslav Dvořák.  

Podle ministerstva práce a sociálních věcí firmy často kladou jako podmínku pro zaměstnání čistý trestní rejstřík i u pracovních míst, kde to není potřeba. „Stigma má jakýsi racionální důvod, ale je otázkou, zda není větší, než by mělo být,“ myslí si předseda občanského sdružení Za branou Jan Frank. Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček se ale domnívá, že není možné firmám nařizovat, koho zaměstnat či ne.

Podle zákona lze záznam z rejstříku po určité době smazat. Záleží na závažnosti trestného činu. Podle právníků by bylo řešením urychlení výmazu u některých méně závažných deliktů.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)