Americký zpěvák Blythe zaplatil kauci 8 milionů a je venku z vazby

Praha - Zpěvák americké metalové skupiny Lamb of God Randy Blythe zaplatil víc než osmimilionovou kauci a je na svobodě. Z vazby ho ve čtvrtek pustil pražský městský soud. Propuštění Blytha, který je obviněn z usmrcení fanouška, potvrdila mluvčí vězeňské služby Gabriela Babinová. Blythe se údajně před dvěma roky na pražském koncertě popral s jedním z fanoušků, který následně zemřel. Podle televize Nova Blythe odletěl zpět do USA s tvrzením, že se do Česka vrátí, aby se hájil a u soudu očistil svou pověst.

„Stížnost státního zástupce byla zamítnuta a bylo tak potvrzeno přijetí kauce ve výši osm milionů korun a propuštění z vazby,“ sdělila mluvčí městského soudu Martina Lhotáková. Soud podle ní rozhodl ve čtvrtek po 16:00, následně vězeňská služba Blytha propustila. 

Blytha podle Babinové propustili z pražské věznice na Pankráci ve čtvrtek odpoledne. Zpěváka zadržela policie na konci června v Praze, kde měla jeho skupina koncertovat. Soud ho pak poslal do vazby. Případ se týká úmrtí fanouška kapely před dvěma roky: Blythe tehdy údajně shodil při vystoupení z pódia mladíka, který později zemřel na následky zranění hlavy. Policie Blytha posléze obvinila z ublížení na zdraví s následkem smrti. 

Obvodní soud pro Prahu 8 po zadržení Blytha rozhodl, že může jít na svobodu, pokud zaplatí kauci zhruba čtyři miliony korun. Proti tomuto usnesení se odvolal státní zástupce a případ znovu projednal soud, který stížnost na samotné propuštění sice zamítl, ale zvýšil kauci na přibližně osm milionů korun. Blythe poté peníze složil na účet soudu. 

Žalobce se znovu odvolal, protože podle něj soud neurčil žádné omezující podmínky, mezi které patří například povinnost hlásit se v daných termínech na policejní stanici nebo zákaz opustit stát. Druhé kolo soudního rozhodování bylo podle zákona konečné.

Lamb of God se svým syrovým a agresivním metalem jsou jednou z hlavních tváří takzvané nové vlny amerického metalu. Debutové album Burn The Priest vydali v roce 1999 a definitivně prorazili albem As The Palaces Burn, které zvítězilo v různých hudebních magazínech v kategorii album roku, čímž kapela vstoupila do pomyslné metalové první ligy.