Jak na černé skládky? I chytrým telefonem

Praha – V boji s černými skládkami má ekologům, radnicím i občanům pomoci nový ekologický projekt ZmapujTo. Díky mobilní aplikaci pro chytré telefony může kdokoliv zapsat nelegálně uložený odpad do interaktivní mapy. Zapojené obce pak rychleji získají přehled o černých skládkách na svém území. Veřejnost naopak uvidí, která místa ilegálním odpadem trpí nejvíc a jak si radnice vede při jeho odstraňování.

„Úkolem projektu je přispět k řešení problému nelegálních skládek v České republice zpřístupněním moderní, efektivní a široce rozšířené platformy pro jejich monitoring,“ píše se na webu, který se prezentuje jako „bič na černé skládky“.

Vůbec největší počet hlášených černých skládek v tuto chvíli aplikace eviduje v Brně, v rámci celé republiky se jedná o 73 případů. Mapa je navíc propojená s katastrem nemovitostí, a každý tak může vidět, kdo je majitelem dotčeného pozemku – a má tedy ze zákona povinnost odpadky odstranit.

Postup pro ohlášení skládky je jednoduchý – každý, kdo ji najde a má po ruce chytrý telefon, si může za pár vteřin zdarma stáhnout aplikaci TrashOut. S její pomocí pak do interaktivní mapy označí kdy, kde a jak velkou skládku našel. Každé hlášení obsahuje GPS polohu, fotografie, velikost a typy odpadů nelegální skládky a případně může i obsahovat volitelný komentář. Záznam se do dvou hodin zobrazí v interaktivní mapě na webu ZmapujTo. Aplikace je dosud přístupná pro iPhony a smartphony s operačním systémem Android, do budoucna ale plánuje rozšíření pro další platformy.

Aby nebyl projekt jen bezzubou černou listinou, ale měl možnost s likvidací skládek skutečně pomoci, nabízí autoři projektu i balíček služeb pro radnice. Kromě okamžité informace, že na území obce byla nahlášena nelegální skládka, kterou je třeba zlikvidovat, mohou úřady na svůj web umístit i statistiku. Ta v reálném čase zobrazí počty nahlášených a vyčištěných skládek nebo náklady na jejich odstranění.

Vydáno pod