Rozhodnutí o osudu hlavního hygienika Víta se odkládá

Praha - Minimálně do 20. září se odkládá konec vyšetřování případu hlavního hygienika a ministerského náměstka Michaela Víta. Šéf resortu Leoš Heger přitom slíbil, že o jeho dvou postech rozhodne do konce prázdnin. Vít má od půlky března neplacenou dovolenou. Dnes České televizi řekl, že se s ministrem během srpna sejde a situaci vyřeší. Jestli to znamená rezignaci, nesdělil.

Michael Vít čelí obvinění ze dvou trestných činů. Někdejšímu poslanci za ODS Otakaru Vychodilovi měl dát poradenské zakázky celkem za několik milionů. Bez výběrového řízení a přesto, že ministerstvo zdravotnictví mělo na stejnou agendu čtrnáctičlenný tým.

V půlce března, hned po obvinění, si Michael Vít vzal dlouhodobé neplacené volno. „Jak z pozice náměstka ministra zdravotnictví, tak z pozice hlavního hygienika bude v uvozovkách postaven mimo službu do definitivního rozhodnutí o jeho případu,“ řekl tehdy premiér Nečas.

To se ale protahuje. Nově až dvacátého září by státní zástupce měl rozhodnout, jestli podá obžalobu, nebo ne. Podle státního zástupce pro Prahu 2 je potřeba shromáždit další důkazní materiál. Ministr zdravotnictví Leoš Heger přitom už v červnu slíbil, že do konce prázdnin chce situaci kolem Michaela Víta vyřešit.

Vít od března s médii nekomunikuje, dnes po několika měsících telefon zvedl. Na otázku, jestli sám rezignuje, neodpověděl: „Já se určitě do konce prázdnin s panem ministrem sejdu a vyřešíme to.“ Plánovanou schůzku ministra a hlavního hygienika ministerstvo zdravotnictví potvrdilo. Kdy konkrétně na ministerstvo Michael Vít po skoro pěti měsících přijde, má být jasné příští týden, až se ministr Heger vrátí z dovolené.

Kriminalisté Michaela Víta podezřívají z toho, že měl státu způsobit škodu přes dva miliony korun. Proto má také od začátku dubna soudně obstavený majetek.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)