Kandidatura Kláry Samkové není vtip

„Ne, to není vtip. Myslím to vážně. Moji přátelé to myslí vážně. A kupodivu, i moji nepřátelé to myslí vážně. Věci, které mají být vyřčeny, musí být vyřčeny…,“ uvedla na svých webových stránkách záměr kandidovat do prezidentského úřadu advokátka, aktivistka a politička Klára Samková. Své členství v TOP 09, za kterou byla zvolena do zastupitelstva Prahy 2, za překážku nepovažuje, protože elektorát oficiálního stranického kandidáta Karla Schwarzenberga se podle ní velmi liší od toho jejího. Jako prezidentka by podle svých slov byla advokátem všech občanů České republiky.

V rozhovoru pro Lidové noviny označila současný stav země za neutěšený a z plejády kandidátů na prezidenta považuje za nejrealističtějšího umělce a profesora Vladimír Franze. Podle slov pro deník sama dlouho čekala, že se kandidatury ujme někdo rozumný. „Stále se tak ale neděje,“ řekla ke své kandidatuře.

„Jsem poměrně angažovaná a své názory šířím už řadu let,“ uvedla Klára Samková jako potvrzení konzistence svých postojů. Reagovala tak na kritiku, která její kandidatuře přičítala marketingové motivy. Že může jít o obchodní strategii, zmínil třeba poslanec a její spolustraník Stanislav Polčák ve Studiu ČT24. Podle jejích slov se ale jedná o snahu dehonestovat její občanskou angažovanost.

Svou kampaň hodlá realizovat výhradně virtuální cestou, tedy zřejmě především prostřednictvím internetu, s přispěním štábu pomocníků. „Skutečně nelze očekávat, že by mé podpisové archy visely u mrazících boxů v supermarketech, tak jak to známe v jiných případech,“ uvedla po oznámení své kandidatury. Jak sama věří, šanci na zvolení hlavou státu má. Soudí, že dokáže oslovit obyčejné lidi.

Klára Samková
Zdroj: ČT24/13. komnata Kláry Samkové

Současné politiky Samková nešetří

A jak vidí Klára Samková současnou vrcholnou politiku? V únorovém rozhovoru pro Parlamentní listy prohlásila, že nám vládne „intelektuální lůza“. Premiéra Petra Nečase vidí jako „mlhovinový útvar plující Úřadem vlády“ a ministr financí Miroslav Kalousek podle ní oplývá nízkou emoční inteligencí a rve všechno do excelových tabulek. „Neustále jsme ve vleku toho, čemu sociologie říká nezamýšlené vedlejší důsledky. Jinými slovy, chcete třeba zlepšit výstavbou silnic dopravní dostupnost, ale naroste vám k tomu betonářská lobby,“ uvedla mimo jiné právnička pro server.

Klára Samková na sebe upozornila již jako mladá poslankyně Federálního shromáždění na počátku devadesátých let, kdy hájila barvy Romské občanské iniciativy. Přestože není Romka, jak jí bývá mnohdy podsouváno. Svůj výrazný vzhled přičítá Klára Samková italskému předkovi. Pochází z Brna, z rodiny kunsthistoriků. Samková působí jako úspěšná právnička nejen v ČR, má za sebou i jedenáct vyhraných soudních jednání ve Štrasburku. Založila kancelář, kde zaměstnává výhradně ženy.

(zdroj: 13. komnata Kláry Samkové)