Městská policie odstranila z Vyšehradu stan hnutí Occupy

Praha - Pražská městská policie dnes ráno vyklidila stan, který si na Vyšehradě postavili aktivisté sympatizující s hnutím Occupy (Okupujte). Aktivisté insipirovaní americkým hnutím Occupy Wall Street s petičními archy ale na místě zůstávají. Zřizování stanů vysvětlují potřebou s veřejností diskutovat o možnostech vytvoření spravedlivější společnosti, která by kladla větší důraz na přímou demokracii.

Odstranění stanu na Vyšehradě není prvním zásahem, již v květnu strážníci na pokyn Prahy 1 zlikvidovali podobný, ale větší stanový tábor na pražském Klárově. Menší později vyrostl právě na Vyšehradě, tam ho ale nechce městská část Praha 2. Úředníci argumentují tím, že aktivisté se stany poškozují veřejnou zeleň, lidé z hnutí Okupujte zase tím, že podle verdiktu Ústavního soudu mají nárok na naplnění petičního práva.

„Nezasáhli jim do petičního práva,“ hájila jednání strážníků mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. Lidé z hnutí Okupujte podle ní na výzvu strážníků a úředníků Prahy 2 sami složili jen dva ze tří stanů, které na Vyšehradě byly. Třetí jim pak strážníci zabavili. Podle Králové tam kromě aktivistů zůstala i hlídka městské policie.

Jeden z aktivistů z hnutí Occupy Radek Janás uvedl, že protestující lidé chtějí na místě vydržet. „Uvidíme, jak nám počasí dovolí. Vzali nám střechu nad hlavou,“ podotkl. Podle něj je možné, že si stan postaví jinde. Podle Králové dnešnímu zásahu předcházely dvě úřední výzvy k vyklizení tábora.

Státní policie dnes strážníkům a úředníkům městské části asistovala jen pro případ, že by se zásah neobešel bez násilí. Nic takového se ale nestalo, potvrdila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová a klidný průběh potvrdil i Janás.