Homosexuálové dávají barvy dohromady, D.O.S.T. píše protestní nóty

Praha – Praha bude celý týden patřit sexuálním menšinám. V centru metropole se koná už druhý ročník festivalu sexuálních menšin Prague Pride, letos s mottem „Dáme barvy dohromady“. Akce, která volá po tolerantní společnosti, ale rozděluje politickou scénu, vyvrcholí v sobotu takzvaným duhovým průvodem hrdosti. Záštitu nad akcí převzal pražský primátor Bohuslav Svoboda a čelí za to kritice konzervativců. Představitelé konzervativní iniciativy D.O.S.T. předali dopisy se svým nesouhlasem na pražský magistrát a ambasádě USA. V nótách konzervativci označují oficiální podporu pochodu za „nestandardní ovlivňování českého veřejného života“, pro které není žádný legitimní důvod.

Program letošního ročníku Prague Pride bude trvat celý týden, tedy o dva dny déle než loni, kdy přišlo 25 000 lidí. Naplánovaných je osmdesát akcí - třeba debaty, koncerty, výstavy, procházky, večírky i bohoslužba. Pořadatelé oslovili stovku klubů, barů i neziskových organizací.

Letos se chce festival zaměřit na jednotlivé skupiny v rámci komunity s menšinovou sexuální orientací. Přiblíží tak třeba život postižených homosexuálů, transsexuálů či homosexuálních Romů. Vrcholem Prague Pride pak bude sobotní Průvod hrdosti. Začíná na Václavském náměstí, jeho cíl je na Střeleckém ostrově. Organizátoři nahlásili magistrátu 8 000 účastníků.

Ředitel festivalu Czeslaw Walek:

„Cílem festivalu je ukázat komunitu, podpořit rozmanitost a zdůraznit potřebu respektu.“

Organizátoři Prague Pride mají už druhý rok za sebou podporu a hlavně záštitu od pražského primátora Bohuslava Svobody. „Homosexuální páry popravovali nacisté, stále proti nim stojí všechny diktatury na světě. Je to projev netolerance a projev nechápání toho, že lidské právo je právo nad vším ostatním,“ říká primátor Svoboda. Jenže akce, která hlásá toleranci, se právě s tolerancí ne u všech shledává.

Homosexuální průvod prý znesvětí svatého Václava

Prague Pride má i své tvrdé odpůrce. Na stranu kritiků, tedy konzervativců z iniciativy D.O.S.T a mladých křesťanských demokratů, se postavil i prezident Václav Klaus. Kritici Prague Pride chtějí primátoru Svobodovi předat otevřený dopis. Požadují, aby zrušil záštitu nad celou akcí. Kromě toho dnes zástupci D.O.S.T. předají své protestní nóty i ambasádám USA, Izraele a Nizozemska, které přehlídku podpořily.

Michal Semín, předseda iniciativy D.O.S.T.:

„Zdá se nám, že je to akce, která skutečně z jedné strany připomíná karneval či celotýdenní mejdan homoerotického či pornografického charakteru, vedle toho ale prosazuje požadavky vůči heterosexuálům na společenské uznání homosexuálního životního stylu a povýšení homosexuality na úroveň manželství.“

Iniciativa D.O.S.T. také svolala proti průvodu shromáždění na „obranu hrdosti normálních lidí“. Festival je podle ní obscénní a propaguje „nesnášenlivou ideologii homosexualismu“. Pojem „homosexualismus“ použil loni prezident Václav Klaus. Letos řekl, že vítá to, že jsou slyšet i odpůrci Prague Pride. „Jde čistě o politickou akci homosexualismu. Jeden z projevů ničení základů naší civilizace. Kdyby se podobná akce konala v rukou nehomosexuální většiny, protestoval bych stejně,“ řekl kancléř prezidenta republiky Petr Hájek.

Na Václavském náměstí pak plánují v sobotu odpůrci akce protestovat ještě před zahájením pochodu sexuálních menšin. Vadí jim i to, že by letos měl vyrazit od sochy svatého Václava. Podle některých je to znesvěcení symbolu české státnosti.

  • Vyobrazení umírajícího svatého Václava (Anton Petter, 1844) zdroj: Muzeum umění Olomouc
  • Bátorovi příznivci z konzervativní iniciativy D.O.S.T. autor: ČT24, zdroj: ČT24

Do Prahy ročně přijede půl milionu homosexuálů, kteří rádi utrácejí

Do Prahy se i tak ale chystají tisíce lidí, a to i ze zahraničí. Podle odhadů do Prahy ročně míří víc než půl milionu homosexuálních turistů. Praha totiž patří podle výzkumu Lonely Planet mezi 10 nejpřátelštějších měst vůči homosexuálům na světě.

Turisti s menšinovou orientací objevili Prahu už před několika lety. Podnikatelé se proto chopili příležitosti a vybudovali pro ně specializované kluby, sauny a cestovní kanceláře. Homosexuálové si totiž na dovolené rádi užívají luxusu a jsou ochotní si za něj připlatit.

Po celé Praze je téměř 50 podniků zaměřených na homosexuály. Žijí hlavně z turistů. „Turisté sem jezdí většinou od středy, takže my říkáme, že víkend začíná tady v Praze ve středu. Zdržují se většinou 4 dny,“ říká majitel ubytování pro homosexuály Jakub Košmider.