Prague Pride – deviace, nebo ochrana lidských práv?

Praha – Někteří ho kritizují, jiní chválí – festival sexuálních menšin Prague Pride 2012 vyvrcholí v Praze pochodem homosexuálů. Ředitel festivalu sexuálních menšin Czeslaw Walek považuje ochranu lidských práv a obranu před netolerancí v Česku za velmi důležité. „Každý má ve své širší rodině homosexuála nebo lesbu, i když o tom třeba neví nebo to vědět nechce. Rádi bychom, aby se v českých rodinách tohle téma nemuselo zametat pod koberec, protože opravdu není se za co stydět,“ řekl. Akci podporuje primátor Bohuslav Svoboda, předseda již zaniklé Gay iniciativy Jiří Hromada nebo režisér Radim Špaček. Naopak ostrými kritikami nešetří prezident Václav Klaus nebo jeho vicekancléř Petr Hájek. Ten označil homosexuály za „deviantní spoluobčany“.

Společné prohlášení zástupců 11 zemí na podporu festivalu Prague Pride:

"Ochrana lidských práv a obrana před netolerancí vyžaduje pozornost jak v České republice, tak ve všech našich státech. Proto se dnes připojujeme k účastníkům Prague Pride ve snaze odmítnout diskriminaci a podpořit toleranci a úctu k důstojnosti všech lidí na světě.“

Pod tím jsou podepsáni velvyslanci Belgie, Kanady, Finska, Irska, Norska, Švédska, Švýcarska, Velké Británie, USA a chargé d'affaires Dánska a Nizozemska. Podobné akce probíhají ve 47 zemích světa. První Pride se odehrála v New Yorku v roce 1970 jako připomínka policejního zátahu v gay baru v červnu 1969.

Proti pochodu protestují některé občanské iniciativy. Na shromáždění pořádaném iniciativou D.O.S.T. promluví mimo jiné prezidentův vicekancléř Petr Hájek či předseda Mladých křesťanských demokratů Petr Jurčík. Konzervativní iniciativa D.O.S.T. se řadí mezi hlavní kritiky festivalu. O podporu „shromáždění na obranu hrdosti normálních lidí“ konzervativci žádali už dva politiky vládní ODS - pražského primátora Bohuslava Svobodu a místopředsedu strany, exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, ale neúspěšně. Kromě D.O.S.T. v den průvodu v centru Prahy demonstraci na podporu „tradiční rodiny“ pořádají i Mladí křesťanští demokraté. Jejich pochod podpořil i arcibiskup Dominik Duka.

Předseda iniciativy D.O.S.T. Michal Semín:

„Zdá se nám, že je to akce, která skutečně z jedné strany připomíná karneval či celotýdenní mejdan homoerotického či pornografického charakteru, vedle toho ale prosazuje požadavky vůči heterosexuálům na společenské uznání homosexuálního životního stylu a povýšení homosexuality na úroveň manželství.“

Proti podpoře, kterou festival získal od primátora Bohuslava Svobody (ODS), se vyslovil prezident Václav Klaus. Vicekancléř Petr Hájek označil homosexuály za „deviantní spoluobčany“ a průvod za nátlakovou akci. Podle prezidenta Václava Klause bylo slovo deviace „hodnotově neutrální“ a pražský průvod nebyl vyjádřením homosexuality, ale homosexualismu. Aby svou podporu zvážil, vyzval primátora také arcibiskup Dominik Duka. Svoboda uvedl, že svůj názor nezmění, podle něj umožněním akce Praha ukazuje, že je moderním světovým městem.

Podle organizátorů festivalu je Hájkova kritika nepřijatelná

Podle organizátorů festivalu je slovo deviant, které Hájek v souvislosti s homosexuály použil, vnímáno ve společnosti jednoznačně negativně. „Je nepřijatelné, aby přímý podřízený vrcholného ústavního činitele podněcoval velmi nebezpečné postoje vůči statisícům občanů ČR,“ prohlásili. „Naším dlouhodobým cílem je vytvořit jeden z nejzajímavějších a nejlepších festivalů Pride ve střední a východní Evropě. 25 000 lidí z loňského roku jasně ukázalo, že ten festival do Prahy a do Čech patří, že takový festival tady chyběl a lidi se o nás zajímají,“ řekl Walek.

Czeslaw Walek, pořadatel Prague Pride
Zdroj: ČT24

Někteří ale naopak vynášejí festival do nebes. „Prague Pride není o boji, ale oslava, že jsme šťastní na světě. Je tady jedno z nejvstřícnějších klimat ke gayům a lesbám,“ řekl někdejší předseda již zaniklé Gay iniciativy Jiří Hromada. Také režisér Radim Špaček vnímá akci jako oslavu různosti a pokojného soužití. „Praha mi nepřipadá jako úplně živé město. Je to pro mě příležitost, jak se pár dní dobře pobavit v mém městě, které nechci, aby zmíralo nudou,“ uvedl. Podle Martiny Štěpánkové, jednatelky sdružení Proud, které podporuje práva homosexuálů, Prague Pride podpoří rozmanitost české společnosti a rovnost. „Lidská práva jsou něco, co si lidstvo samo vytvořilo a je o ně třeba neustále bojovat a chránit. Je to každodenní úsilí a komu to není lhostejné, ať přijde,“ uvedla.

Pro letošní ročník Prague Pride pořadatelé zvolili slogan „Dáme barvy dohromady“. Chtějí se zaměřit hlavně na témata, o kterých se ani mezi gay a lesbami příliš nemluví. Přiblížit se chystají třeba život postižených homosexuálů, transsexuálů či homosexuálních Romů. Průvod hrdosti, jímž 18. srpna vyvrcholí letošní festival sexuálních menšin Prague Pride, se začne řadit od 12:00 u sochy svatého Václava. Ve 13:00 se pak vydá Václavským náměstím na Můstek a přes ulici 28. října a Národní na Střelecký ostrov, kde bude následovat koncert. Vystoupí na něm třeba Dara Rolins, Toxique, romští Bitumen Beat, The Tap Tap či izraelští The Young Professionals. Vstup je zdarma. Pořadatelé očekávají, že se letos do průvodu zapojí víc lidí než loni, kdy jich dorazilo 8 000.

V pražském Centru současného umění DOX proběhne prostřednictvím fotografií, videí, maleb či objektů výstava Transgender Me, která je součástí festivalu. V neděli zde mohou zájemci diskutovat s Annou Grodzkou, první transsexuální poslankyní v polské sněmovně. Grodzká bude mluvit o své zkušenosti se změnou pohlaví a o situaci transgender osob v tradičně konzervativním Polsku.

Průvod omezí dopravu mezi jednou a třetí hodinou odpolední

Pražská policie podle svého mluvčího Tomáše Hulana kvůli sobotě provede řadu opatření k zajištění klidu a pořádku, spolupracuje na nich se strážníky. V ulicích budou i policisté z antikonfliktního týmu. Na provoz dohlédne dopravní policie. Podle Walka pořadatelé s policisty pravidelně jednají, žádný bezpečnostní problém by neměl nastat.   

Průvod omezí dopravu v centru, a to zhruba od 13:00 do 15:00. Tramvaje nepojedou asi hodinu v úseku od Újezdu k Lazarské, tedy přes most Legií, Národní a část Spálené. Linky 9, 18 a 22 se v době pochodu povedou po objízdné trati. Tramvaje se pozdrží i u Václavského náměstí a u Národního divadla na nábřeží. Průvod se vždy na chvíli přeruší, aby mohly projet.

 Prague Pride může zvýšit tržby hotelům i obchodníkům

Festival sexuálních menšin Prague Pride je podle odborníků šancí pro tuzemské hotely, restaurace a obchodníky. Organizátoři očekávají, že na festival přijede přibližně stejně účastníků jako loni, tedy asi 25 tisíc. Návštěvníci ze zahraničí by mohli tvořit až 40 procent účastníků. Podle hoteliérů jsou homosexuální turisté ochotni během pobytu utratit i dvakrát víc než ostatní hosté. Příjmy z takzvané růžové turistiky dosahují v ČR podle některých odhadů ročně asi dvanáct miliard korun.

Podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury do Česka ročně přijíždí zhruba 400 tisíc homosexuálních turistů. „Z hlediska cestovního ruchu je Prague Pride přínosem, jsme v situaci, že bojujeme o každého turistu, a tato akce zajistí pro svoji cílovou skupinu propagaci Prahy jako destinace. Je zajímavá i z hlediska útrat, jelikož homosexuální turisté utrácí ve světě v průměru více než ostatní, protože nemají výdaje spojené s dětmi,“ dodal Okamura.