Lich: Za mým odvoláním je útok na primátora, čelil jsem tlakům z magistrátu

Praha – Čerstvě odvolaný generální ředitel pražského dopravního podniku Vladimír Lich vidí za tímto krokem útok na pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Kvůli čemu konkrétně ale na brífinku neuvedl. Jeho odvolání prý bylo předem připravené, sám Lich o něm dostal avízo asi tři dny dopředu. Podle primátora Svobody nebylo o včerejším odvolání dopředu informované ani vedení pražské ODS ani TOP 09 - bude prý muset dojít ke změnám v dozorčí radě a někteří lidé, kteří hlasovali pro odvolání Liche, budou muset odejít. Ve finále by se pak Lich mohl do čela podniku vrátit.

„Nepovažuji to za útok proti mně osobně, ale za útok na pana primátora. Za poslední čtyři pět měsíců jsme tady nastartovali něco, co mohlo dopravní podnik postavit na nohy, jak finančně, tak morálně,“ uvedl na tiskové konferenci Lich. Také podle Svobody bylo odvolání ředitele dopravního podniku osobním útokem proti primátorovi, který ohrožuje protikorupční principy vedení města. V celé kauze prý nejde o střet mezi koaličními ODS a TOP 09, ale o Svobodův spor se členy dozorčí rady, včetně některých politiků ODS. Situaci chce začátkem příštího týdne řešit na koaličním jednání pražské ODS a TOP 09.

Verzi o útoku na primátora Svobodu odmítl David Vodrážka, který měl včera v dozorčí radě podat návrh na Lichovo odvolání: „Není to útok na primátora nebo ODS. Nemá to s politikou nic společného.“ Podle něj byl ředitel Lich i na minulých jednáních upozorňován na problémy a pochybení, středeční jednání pak prý bylo „poslední kapkou“.

Dozorčí rada odvolala Liche z představenstva společnosti včera, podle jejího předsedy Jiřího Nouzy (TOP 09) bylo rozhodnutí výsledkem dlouhodobé nespokojenosti. Ředitel prý se členy rady špatně komunikoval, navíc prý neměl při řízení koncepci a hrozilo, že bude dopravní podnik koncem roku bez pojištění. 

Vladimír Lich v Interview ČT24

Odvolaný ředitel DPP uvedl, že od začátku svého působení v dopravním podniku čelil tlaku od některých členů dozorčí rady. Jeho práci v čele firmy se měli snažit ovlivňovat členové obou koaličních stran na pražském magistrátu – jak ODS, tak TOP 09. „Tlaky byly napříč stranami. Z obou stran měli potřebu mi tam doporučovat, nebo v některých případech silně doporučovat, abych na některé klíčové pozice někoho zaměstnal.” 

Vladimír Lich nechtěl specifikovat konkrétní osoby, které se snažily o ovlivnění jeho rozhodování. Nicméně uvedl, že mezi lidmi, kteří ho naopak podporovali, byl primátor Bohuslav Svoboda, jeho náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09) a bývalý guvernér centrální banky a pražský zastupitel Zdeněk Tůma (TOP 09). 

Lich nevylučuje možnost svého návratu do čela dopravního podniku: „Slíbil jsem primátorovi, že z boje neuteču. Pokud on ten boj vyhraje a zůstane primátorem a zůstane tam pan Hudeček a pan Tůma, tak se vrátím.”

Sám Lich ale tyto důvody označil za směšné, to, že by skončil DP bez pojistky, je prý přitažené za vlasy. Navíc se prý jeho týmu podařilo vyjednat nebo nalézt úspory za miliardy. „S touto dozorčí radou se velmi těžko pracuje, a pokud neprojde určitou proměnou, tak to bude mít těžké každý manažer,“ uvedl odvolaný ředitel. Lich prý během svého působení v čele podniku dostával od členů dozorčí rady skoro každý den životopisy lidí, které chtěli, aby je zaměstnal, což Lich odmítal. 

Návrh na Lichovo odvolání měl podat David Vodrážka (ODS), který je spojován s bývalým vedením magistrátu a dopravního podniku. Lich přitom ve středu podal trestní oznámení na několik lidí, kteří v minulosti uzavřeli nevýhodné kontrakty dopravního podniku a zřejmě jsou mezi nimi i bývalí členové vedení podniku.

Právě setrvání Vodrážky v dozorčí radě si primátor Svoboda už neumí představit, za TOP 09 prý včerejší akci finalizoval předseda rady Jiří Nouza. Aktivně prý proti Lichovi vystupoval i náměstek pro dopravu Josef Nosek. „Nikdo z těch lidí, kteří odvolání iniciovali, nedal zprávu primátorovi, ani předsedovi pražské ODS, ani prvnímu náměstku Hudečkovi, ani ostatním představitelům koalice v radě. To je zásadní porušení povinnosti, kterou členové dozorčí rady mají,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Svoboda. Možná prý bude muset dojít i k restrukturalizaci rady hlavního města. Finálním krokem by pak mohl být i návrat Vladimíra Liche do čela dopravního podniku.

Bohuslav Svoboda:

„Já se nemohu smířit s tím, že dozorčí rada odvolá člověka, který má dobré hospodářské výsledky, a že odvolá člověka, který snížil náklady dopravního podniku, navíc rozkryl řadu problémů až do toho rozsahu, že podal trestní oznámení.“

Laudát odmítl spekulace o koaliční krizi mezi ODS a TOP 09

Předseda pražské TOP 09 František Laudát situaci okolo Liche nevidí jako politický problém, ale jako odborný spor o to, zda odvolaný manažer byl, či nebyl schopný řídit dopravní podnik a řešit jeho krizové problémy. „Není to pokus o ukončení koaliční smlouvy, nic takového,“ odmítl spekulace o krizi nynější pražské koalice.

isifa
Zdroj: ČT24

Lich podle Laudátových informací například nepředložil valné hromadě žádnou svou představu o fiskální konsolidaci firmy pro příštích několik let. „Souhlasím s tím, že pokud tam někdo působil a uzavíral zásadně nevýhodné smlouvy, měl by pocítit ruku justice, a doufám, že toto neskončí. Ale nevím, jestli se za to pan Lich trochu neschovává,“ poznamenal Laudát. Pokud podle něj primátor Svoboda vidí za odvoláním Liche útok na sebe, musí si věc vyříkat především uvnitř ODS. 

Podle předsedy klubu zastupitelů ČSSD Petra Dolínka nedostávali informace o chodu podniku vedle opozice ani koaliční zastupitelé ani členové dozorčí rady, která má chod podniku kontrolovat. Co nejrychleji by podle něj mělo být vypsáno transparentní výběrové řízení, do kterého by se „neměl vměšovat žádný politik“.

Do budovy dopravního podniku dnes bez vysvětlení nepustili advokáta Václava Lásku. Ten přitom stojí za několika trestními oznámeními, které dopravní podnik právě za vedení Liche podal. „Chtěl jsem splnit jeho další pokyn, to znamená připravit další podklady a hlavně důkazy pro trestní oznámení, které jsme podali, ale nebyl mi umožněn vstup,“ uvedl Láska.

Vydáno pod