Čeští vojáci by prý mohli hlídat zbraně hromadného ničení v Sýrii

Praha – Česká protichemická jednotka by se mohla zapojit do hlídání zbraní hromadného ničení v Sýrii. Informoval o tom Český rozhlas s odvoláním na své zdroje. USA se prý totiž obávají, že by se po pádu režimu prezidenta Bašára Asada mohly chemické zbraně dostat do rukou teroristů nebo překupníků. Oficiálně sice české úřady odmítají zprávu o možném českém zapojení komentovat, podle rozhlasu to ale v zákulisí důvěryhodné zdroje nevylučují a připouštějí, že vedou tajná jednání.

Čeští experti působí u liberecké 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany a díky svým schopnostem už si ve světě vysloužili uznání: mimo jiné chránili summit USA - Rusko, při kterém prezidenti Dmitrij Medvěděv a Barack Obama v Praze podepsali smlouvu o omezení jaderných arzenálů. Zajišťovali také bezpečnost letních olympijských her v Aténách v roce 2004 a zúčastnili se i misí při válce v Perském zálivu a dalších zemích.      

Spojené státy prý o hlídání skladů chemických zbraní jednají se svými spojenci. Češi přitom své chemiky na Blízkém východě již v minulosti měli - jednotka působila například v Iráku. V roce 2002 v hlavním městě Kuvajtu měli vojenští chemici odstraňovat následky po použití zbraní hromadného ničení. Sýrií zmítají už více než rok a půl protivládní nepokoje, které postupně přerostly v občanskou válku. Podle odhadů opozice zahynulo od loňského března v zemi přes 20 tisíc lidí.

Vydáno pod