Kubice vítá Lessyho plán na úspory v policii

Praha - Ministerstvo vnitra hledá cestu, jak se vejít do rozpočtu. Policejní prezident Petr Lessy chce například omezit přesčasovou práci policistů. Některá místa by také měli obsadit civilní zaměstnanci. Snížil by se počet funkcionářů na policejním prezidiu a policisté by také už nemuseli střežit některé objekty. Tím se dá ušetřit zhruba 440 milionů. Šetření v řadách policie je zřejmě jediná věc v poslední době, na které se s Lessym shodne i ministr vnitra Jan Kubice.

Kubice chce jít ale v otázce šetření ještě dál. Propouštět bude na vnitru, kde chce rušit jednotlivé agendy. Nedostatek peněz se nelíbí opozici. Podle poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) je šetření na vnitru za hranou. „V tuto chvíli nikdo nedokáže sestavit rozpočet, který by znamenal, že nebude ohrožena bezpečnost lidí v Česku,“ domnívá se Tejc.

Ministr vnitra ale tvrdí, že nemá jinou možnost. „Určitě bude potřeba i nadále šetřit, ve střednědobém výhledu, stejně jako u ostatních ministerstev, bude klesat a je potřeba s tím počítat,“ uvedl Kubice. Ministr návrh úspor v nejbližší době předloží vládě a na jednání přizve i Lessyho. Policejní prezident podle Kubiceho s reorganizací policie přišel pozdě a mohl ji naplánovat koncepčněji, návrh ale prý vítá.

V Česku je nyní kolem 38 tisíc policistů. Průměrný plat v policii je něco málo přes 31 tisíc korun.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)