Domácí vězení by mohlo ulehčit přeplněným věznicím

Praha - Ministerstvo spravedlnosti navrhuje, aby vězni mohli po odpykání poloviny trestu do domácího vězení, ve výjimečných případech i po jedné třetině. Domů by je mohl nově poslat i ředitel věznice. Úřad tím chce ulevit přeplněným věznicím a ušetřit peníze, které vězeňství v současnosti chybí. Hlavní body z připravené novely představil ministr Pavel Blažek a jeho náměstek Daniel Volák.

Podle Voláka jsou ve vězeňství nutné legislativní změny a navýšení ubytovací kapacity. Pomoci by mělo větší užívaní alternativních trestů. Vedle domácího vězení je to například odebrání řidičského oprávnění v případech zanedbání povinné výživy. U tohoto trestného činu a u maření výkonu úředního rozhodnutí chce ministerstvo také snížit trestní sazbu z jednoho roku na šest měsíců. Novelu, která příslušné změny zavádí, před nedávnem vrátil Senát zpět do Poslanecké sněmovny. Projednat by ji poslanci mohli v září. Podle plánu by pak měla začít platit letos v říjnu.

„Sázíme na větší aplikaci alternativních trestů, jako je například přeměna trestu odnětí svobody na domácí vězení,“ uvedl Volák. Možnost se podle něj týká pouze lidí odsouzených za přečiny, tedy za nedbalostní trestné činy nebo úmyslné činy, za něž nelze dostat více než pětiletý trest. Po jedné třetině by pak mohli o změnu požádat pouze ti, kdo si odpykávají svůj první trest. Podle novely by se také změnila lhůta pro opakování žádosti o podmíněné propuštění z jednoho roku na šest měsíců.

V současnosti je ve věznicích přes 23 200 vězňů, celková ubytovací kapacita je ale pouze 20 700 míst. O problematice přeplněnosti věznic se v ČR mluví již několik let. Počty vězňů rostou nepřetržitě od roku 2002.

Už jen dva typy věznic?

Návrh přináší ještě snížení počtu typů věznic ze čtyř na dvě. Ředitel vězeňské služby Jiří Tregler uvedl, že by o umístění rozhodoval nadále soud, přičemž vězeňská služba by mohla odsouzeného podle posouzení jeho charakteru a chování umístit do otevřeného, polootevřeného nebo uzavřeného režimu v dané věznici. „Chceme také rozšíření možností zaměstnávání odsouzených,“ dodal Tregler.

Náměstek Volák také představil pokus, který ministerstvo provádí s probační a mediační službou na 25 domácích vězních. Podle něj se v něm testuje technologie elektronických náramků určených k hlídání pohybu takto odsouzených lidí. „Cílem je určit také finanční náročnost,“ dodal Volák. Ministerstvo spustilo projekt v červenci a potrvá do listopadu.

Volák uvedl, že zavedení domácího vězení v roce 2010 ušetřilo 73 milionů korun. Zatímco den pobytu ve vězení stojí u jednoho odsouzeného zhruba tisíc korun, podle aktuálního výpočtu ministerstva stojí domácí vězení 165 korun denně.