Klaus přesunul schůzku s hejtmany - měli se sejít v den začátku kampaně

Praha - Prezident Václav Klaus vyšel vstříc ČSSD a přesune schůzku s hejtmany, která se měla konat v pondělí 27. srpna na venkovském prezidentském sídle ve středočeských Lánech. Náhradní termín zatím nebyl stanoven. O změnu požádal šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Sociální demokraté totiž tento den zahajují kampaň pro krajské a senátní volby a podle Práva řešili dilema, jestli mají jít hejtmani ke Klausovi, nebo na kampaň.

Prezident se měl s hejtmany sejít měsíc a půl před krajskými volbami, tedy před závěrem jejich nynějšího funkčního období. Krajské volby se budou konat 12. a 13. října.

Vyjma Prahy, které se ale blížící krajské volby netýkají, stojí v čele všech krajů ČSSD, která je ve sněmovně opoziční stranou. Sociální demokraté mají nyní 11 hejtmanů a dvě hejtmanky. Budou se tedy snažit udržet vládu nad regiony a usilovat o většinu z celkových 675 krajských mandátů.

Kandidátům na krajské zastupitele letos podle nově přijaté novely k dosažení mandátu bude stačit, pokud ve volbách získají pět místo dosavadních deseti procent přednostních hlasů.

Hejtmani už u prezidenta byli. Například před dvěma lety s nimi probíral mimo jiné nedávno otevřený Pražský okruh či dopady hospodářské krize.

Vydáno pod