Rathův obhájce: Rozhodování bylo nestandardní, o kauci bude jasno zítra

Praha – Smyslem soudního rozhodnutí o výši kauce bylo, aby David Rath zůstal ve vazební věznici pokud možno co nejdéle. Řekl to v rozhovoru pro ČT Rathův advokát Adam Černý s tím, že rozhodování soudu nebylo podle něj standardní. Pokud jde o to, jaké stanovisko zaujme David Rath a jeho obhájci ve věci kauce, rozhodnutí padne zítra. Ještě dnes večer se politikovi advokáti s klientem sejdou ve vazební věznici, aby probrali další postup. Podle informací ČT chtějí s Rathem probrat jedno radigální řešení, o kterém dosud nikdo nemluvil. Detaily ale tají a chtějí je sdělit až na čtvrteční tiskové konferenci.

Okresní soud Praha-východ stanovil Davidu Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Částka, kterou soud požaduje, se řadí v České republice k těm nejvyšším. „Je zřejmé, že rozhodování soudu nebylo standardní a že jeho smyslem bylo, aby byl doktor David Rath ve vazební věznici pokud možno co nejdéle,“ konstatoval v rozhovoru s ČT24 Rathův advokát Černý a nevyloučil, že by proti tomuto rozhodnutí podal stížnost.

David Rath čelí obvinění z korupce spojené z rekonstrukcí zámku v Buštěhradě. Výše částky, kterou soud žádá za jeho propuštění, podle Černého někdejšího vlivného člena ČSSD roztrpčila.

Adam Černý o svém klientovi:

„Vnímá to jako velkou nespravedlnost, protože celou svou politickou kariéru se snažil o to, aby zakázky nebyly předražené, a teď je vydáván za exemplární příklad korupce a je mu prakticky znemožňováno jak soudy, tak státními zástupci, aby se dostal na svobodu.“

Rath starší žádá zabavené peníze, chce jimi vykoupit syna

Spolu s Rathovým otcem Ratmírem i exhejtmanovou ženou se advokát Černý shoduje v tom, že sehnat požadovanou sumu je prakticky nemožné. Žádný reálný sponzor, který by exhejtmanovo propuštění z litoměřické věznice zadotoval, se totiž dosud neobjevil. „Už to, že dali písemnou záruku, tím projevili obrovskou občanskou statečnost a nemyslím si, že by bylo seriózní se na ně v tomto případě obracet,“ řekl obhájce Černý.

Podle Rathova otce Ratmíra jedinou šanci pro složení požadované kauce představuje navrácení milionů, které policie krátce po hejtmanově zadržení zajistila v Rathově vile v Hostivici, kde žije Ratmír spolu se snachou Evou a jedním z hejtmanových synů. Rath starší už také podal na policii žádost o jejich navrácení (vlastníkem peněz je totiž právě on), policie ale dosud nereagovala.

O tom, zda a od koho se Rathovým příbuzným podaří čtrnáct milionů sehnat, by mělo být jasno zítra. Černý již dnes ohlásil, že o celé záležitosti hodlají uspořádat tiskovou konferenci.

Rekordní kauce:

Nejvíc v Česku za propuštění z vazby zatím zaplatil podnikatel Tomáš Pitr, v lednu 2006 souhlasil s kaucí 15 milionů korun. Další tučnou částku vyměnil za propuštění z vazby i Jiří Neužil, stíhaný v korupční aféře na Ředitelství silnic a dálnic, za propuštění dal 10 milionů korun. Vůbec nejvyšší kauci, jakou kdy české soudy požadovaly, bylo 40 milionů. Tu měl zaplatit podnikatel Radovan Krejčíř.