Šéf Tatrovky Adams podal stížnost proti obvinění z korupce

Praha - Šéf automobilky Tatra Ronald Adams podal stížnost proti zahájení svého trestního stíhání. Policie ho obvinila z korupce v souvislosti s armádními zakázkami. Hrozí mu až pět let vězení. Hlavním svědkem proti Adamsovi je bývalý ministr obrany v úřednické vládě Jana Fischera Martin Barták. Vzniká tak paradoxní situace, kdy proti sobě svědčí Adams s Bartákem navzájem. Někdejší šéf obrany je totiž v případě Tatry rovněž obviněn z korupce.

„Mohu potvrdit, že stížnost byla podána. V obvinění spatřujeme jak právní, tak i formální nedostatky,“ řekl Adamsův advokát Jiří Matijaševič.

Adams od počátku trvá na tom, že obvinění jsou lživá. Podle police v roce 2009 navštívil na brněnském mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET tehdejšího vicepremiéra a ministra obrany Martina Bartáka a naznačil mu, že má „jakési speciální fondy na zařízení armádních zakázek“. Z těch měl údajně nabídnout Bartákovi vyplacení provize 20 milionů korun, pokud se zasadí za další zakázky pro Tatru.

Obvinění v korupční kauze Tatra
Zdroj: ČT24

Adams v rozhovoru pro Lidové noviny potvrdil hovory o dvaceti milionech, podle svých slov o nich ale nemluvil s Bartákem, ale s vlivným obchodníkem a lobbistou Michalem Smržem. Nabídka prý byla provokace, kterou chtěl jen zjistit, kdo si prostřednictvím Smrže řekl o úplatek za dokončení dodávky tatrovek. Tehdy si prý myslel, že tím žadatelem je někdejší premiér Mirek Topolánek. V únoru 2008 totiž vedl se Smržem několik jednání. Tehdy mu údajně Smrž tlumočil žádost o úplatek z vysokých míst, který by zajistil bezproblémové dokončení dodávky 588 terénních vozidel české armádě za 2,7 miliardy korun.

Adamsovo tvrzení, že slova o dvacetimilionovém úplatku byla provokací, v minulosti naznačil i Smrž. Nahrávka rozhovoru Adamse se Smržem je součástí vyšetřovacího spisu. Vyšetřování nákupu tatrovek se přitom stále protahuje. Barták totiž třikrát nepřišel k výslechu, o který sám požádal.

Adams zvažuje i stížnost na policii

Adams zvažuje i podání žaloby na policii kvůli údajné šikaně. „Situaci vyhodnocujeme. Máme na to dostatek času,“ řekl Matijaševič. Detektivové si Adamse v pondělí pozvali k podání vysvětlení. Místo toho mu ale sdělili obvinění a na svobodu se ten den již nedostal. Podle serveru iDNES.cz navíc muž, který se léčí s rakovinou, cestoval ve vedrech celý den od lékaře k lékaři. Policisté totiž sháněli potvrzení, že je schopen vazby. Adams ale zároveň uvedl, že se k němu policisté chovali zdvořile, měl i celu sám pro sebe.