Norský lékař: Nová metoda odhalí otravu během půl hodiny

Praha – Rychlá a snadná metoda, pomocí níž lze během půl hodiny potvrdit otravu metanolem – tak hovoří o dovezené metodě norský toxikolog a odborník na otravy metanolem Erik Hovda. Osvědčená metoda krevního rozboru ze severu Evropy místo hladiny metylalkoholu měří obsah kyseliny mravenčí, tedy produktu chemické přeměny metanolu. Jak Hovda zmínil v ranním vysílání Studia 6, metodu mohou čeští lékaři využít prakticky ihned a s dostupným vybavením. K tomu navíc Norsko spolu s výrobcem zajistilo pro ČR 85 balení protiléku fomepizol. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera je počet dostačující.

Hlavní výhodou protilátky je rychlejší odbourávání metanolu. Oproti dlouhodobé infuzi etanolu může být navíc podán pouze dvakrát denně. Lékař z norského toxikologického střediska dorazil do Čech se 30 krabicemi léku, což představuje zhruba 150 dávek. Od výrobce dostal k dispozici ještě 20 balení, dalších 35 dávek zajistila norská nemocnice. Podle Hovdy je možné využít kompletní léčbu pomocí fomepizolu u 8 až 10 lidí. Další variantou je podávat lék pacientům v počáteční kritické fází a poté už přejít na infuzi etanolu, který škodlivý metylalkohol během vstřebávání vytěsňuje. „Ten účinek je okamžitý, takřka ihned blokuje vlivy škodlivého metabolismu. Všechno závisí na tom, jak rychle se pacienti dostanou do nemocnice,“ doplnil Hovda.

Metanol sám o sobě není pro lidské tělo škodlivý, problém nastává při následném vstřebávání a rozkladu, čímž v organismu vzniká například kyselina mravenčí. Protože se etanol vstřebává v těle mnohem rychleji, lékaři ho pro zmírnění otravy doposud dodávali infuzí do žil. Hovdův dovezený lék prý účinkuje stejně, ale mnohem rychleji a bez nadbytečné opilosti. „Fomepizol funguje stejně, ale má určité výhody. Jednodušeji se měří, efektivněji blokuje ten proces a dá se podávat dvakrát denně místo kontinuální infuze alkoholu,“ řekl.   

V ČR nebyl dosud tento speciální lék používán a nemá tu registraci. Tento týden potvrdil jeho bezpečnost lékový ústav, takže ministr podávání léku povolil. Klasickou léčbu, kdy se podává do žíly jako protijed etanol, tedy alkohol, nemohou mít diabetici, těhotné či silně intoxikovaní pacienti, přípravek je tedy určen právě pro ně.

Antizol (fomepizole) - antijed na otravu metylalkoholem
Zdroj: ČT24/yespharma.com

Hovda se léčením metanolové intoxikace zabývá už deset let. Právě v roce 2002 si totiž Norsko prošlo podobnou epidemii otrav metanolem, kdy zemřelo 20 lidí z celkem 60 hospitalizovaných. O rok dříve navíc došlo k podobnému případu v Estonsku. S otravou alkoholem tehdy skončilo v nemocnici na 150 lidí za jeden týden.

Do Čech se Hovda rozhodl přicestovat na osobní pozvání českých toxikologů i kvůli závažnosti případu. „My jsme se k té zprávě dostali k pondělí nebo v úterý. Odborníci z celého světa reagovali a ptali se, jak je situace vážná a zda je třeba nějakých protiléků,“ zmínil Hovda.

Zda počet otrávených metanolem bude v Česku narůstat, je podle Nora těžké odhadnout.  „Podle mých zkušeností si o tom lidé přečtou v novinách, a tak odloží láhve, ale po čase lehce zapomenou, že jde o otrávené láhve a otrava samozřejmě znovu propukne,“ řekl. Už dnes odpoledne Hovda odjede vlakem z Prahy do Ostravy, kde se setká s tamními lékaři a laboratorními pracovníky. V Česku zůstane minimálně do zítřka, sám ale neví, kolik času zde stráví. „Zůstanu tak dlouho, jak to bude třeba,“ řekl.

Rozhovor s Erikem Hovdou (zdroj: ČT24)