Březinu zadržela policie zřejmě kvůli daním, s ním dalších 7 lidí

Brno – Zatímco jednatel distribuční firmy Verdana Robert Sedlařík bude muset vysvětlovat svou spojitost s ilegálním skladem alkoholu ve Zlíně, kde se našly láhve s toxickým metanolem, podnikatel Radek Březina, kterého policisté zadrželi při zátahu v Hotelu Lázně Kostelec, se bude zodpovídat z jiné trestné činnosti. Podle informací ČT může jít pravděpodobně o daňový delikt. Policie potvrdila, že spolu s dvěma obviněnými zadržela v minulých dnech dalších šest lidí na Ostravsku a Zlínsku.

Podle informací ČT se Radek Březina ukrýval ve sklepě hotelu, kde včera policie provedla zásah, a kriminalisté ho objevili až po několika hodinách prohledávání objektu. Současně se zásahem v hotelu byli policisté i v 15 km vzdáleném Holešově, kde v budově bývalé České spořitelny zapečetili dva byty. V jednom z nich se skrýval Robert Sedlařík - šéf firmy Verdana a majitel nelegálního skladu, kde se část láhví s metanolem našla. Jak sklad, tak byt, ve kterém se Sedlařík skrýval, patří firmě rodiny Březinových.

„Policie šla najisto, vše nasvědčuje tomu, že to byla plánovaná akce. V jedné chvíli se jí účastnili stovky policistů elitního týmu. Zásah byl precizně připravený,“ popsal akci reportér ČT Josef Kvasnička.

Oběti metylalkoholu
Zdroj: ČT24

Policie prohledávala i noční klub v Holešově u Kroměříže, který patří otci zadrženého Březiny Vladimírovi. Podle státního zástupce Romana Kafky, který má na starost vyšetřování metylalkoholové aféry, se zásah sice kauzy týkal, ale „primárně jiné trestné činnosti“. Policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová připustila v souvislosti se zákroky, že počet obviněných se může v budoucnu ještě změnit. Dodala také, že policisté zatím obvinění nevznesli a nechtějí upřesnit, z jakého jednání zadržené lidi podezírají.

Žádná obvinění zatím nepadla, vyšetřování odstartovalo sérií výslechů, o dalším postupu rozhodne policie až po jejich ukončení. Podrobnosti sdělí policisté zabývající se organizovaným zločinem v pondělí.

Robert Sedlařík
Zdroj: ČT24

Březina měl podle jedné z vyšetřovacích verzí coby neoficiální šéf společnosti Morávia-Chem zásobovat černý trh lihem. Metanol prý ale na vlastní pěst míchali dva hlavní obvinění v celé kauze: Tomáš Křepela a Rudolf Fian. V daňové kauze byl kromě Radka Březiny zadržen i jeho bratr Tomáš. Šéf společnosti, která nabízí pronájmy nemovitostí. Právě v jedné z nich, ve sladovnách v Olomouci, kriminalisté na konci září objevili 140 000 litrů alkoholu.

Jednatele společnosti Verdana Roberta Sedlaříka hledala policie kvůli metylalkoholové aféře zhruba týden. Právě ve skladech Verdany bylo totiž nalezeno velké množství láhví se smrtelným obsahem metylalkoholu - Verdana byla oficiálním distributorem Likérky Drak. V minulosti byl Sedlařík podezřelý z nelegálních obchodů s lihem a obviněný za únos.

Společnost Morávia-Chem však popřela, že by směs s metanolem přišla od ní. Majitelem Lázní Kostelec je společnost Zlínsat, ve které má Březina čtvrtinový podíl. Ve firmě Morávia-Chem a ani v Likérce Drak naproti tomu podle údajů v obchodním rejstříku nefiguruje. Jeho otec Vladimír Březina, který je jednatelem i spolumajitelem firmy Zlínsat, už dříve v tisku odmítl, že by jeho syn za zmíněnými firmami stál. Prý se zabývá výkupem a zpracováním olejů.

Zadržený Čaniga zatahuje do kauzy i celníky

Server iDNES.cz zveřejnil tvrzení jednatele Likérky Drak Pavla Čanigy, obviněného z výroby otráveného alkoholu, že kolky, které se nedávno objevily na láhvích s pančovaným alkoholem, vrátil dříve Celnímu úřadu ve Zlíně. Přesto se podle něj objevily ve skladu Verdany. To přináší podezření, že celníci spolupracovali s padělateli alkoholu a dodávali jim kolky. Celníci to podle serveru považují za nesmysl, nikdo z nich v souvislosti s případem není vyšetřován.