Vyjednávání o krajských koalicích – jasno na jihu Moravy a Liberecku

Praha – Jihomoravskému kraji povládne příští čtyři roky staronová koalice ČSSD a KDU-ČSL. Mimo vedení kraje tak zůstanou komunisté, se kterými vítězná ČSSD také jednala. Jasno už je také v Libereckém kraji, kde se na vytvoření koalice dohodli Starostové pro Liberecký kraj se Změnou pro Liberecký kraj.

Koaliční smlouva mezi ČSSD a lidovci na jihu Moravy by mohla být hotova za týden. Lídr ČSSD Michal Hašek byl od ohlášení výsledků krajských voleb pro to, aby vítězná ČSSD pokračovala v „dobře fungující spolupráci“ s lidovci. Tato koalice bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 37 hlasů. S KSČM by jich měla o dva více.

Vyjednávací týmy se dohodly, že funkci hejtmana by měl i nadále zastávat Hašek. Lídr lidovců Stanislav Juránek s největší pravděpodobností bude opět prvním náměstkem.

V Libereckém kraji budou mít ve 45členném zastupitelstvu většinu 23 hlasů Starostové pro Liberecký kraj a zástupci Změny pro Liberecký kraj. Hejtmanem by se měl stát lídr starostů Martin Půta.

Vznik krajských vlád v Událostech (zdroj: ČT24)

Starostové se snažili získat širší podporu a nabídli ČSSD a ODS spolupráci a místa dvou neuvolněných radních bez pevné koaliční smlouvy. Obě strany ale tuto nabídku odmítly. Pro změnu zase byla nepřijatelná koalice s občanskými nebo sociálními demokraty. Starostové odmítli jít do koalice s komunisty.