John: Odchod z výboru? ODS mě chce vyštípat kvůli policii

Praha – Tlak na odchod Radka Johna z čela bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny vyvíjejí poslanci ODS, kterým vadí jeho obrana policie před stranickými zásahy. V Událostech to uvedl sám předseda VV John s tím, že jeho aktuální mediální angažmá představuje jen podružný důvod. Podle šéfredaktora Týdne Františka Nachtigalla nicméně ve výboru přesto skončí. Johna k odchodu z poslaneckých funkcí vyzývají politici napříč spektrem od včerejška, kdy oznámil návrat k novinářskému řemeslu ve vydavatelství Empresa Media.

Původní informace hovořily o tom, že John zasedne přímo ve vydavatelství jako šéf publicistiky, později bylo řečeno, že bude externě dozorovat investigativní pořad na TV Barrandov. Obě média patří do mediálního domu Empresa Media vlastněného Jaromírem Soukupem. Politici napříč spektrem následně Johnovo nové zaměstnání odsoudili. Varovali zejména před tím, že jako předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny dostává do rukou utajené informace.

To ovšem John dementuje. „Bezpečnostní výbor je veřejný, může na něj každý a za celou dobu, co jsem ho šéfoval, jsme utajili zasedání dvakrát na pět minut,“ konstatoval John. „Rozhodně nechci, abych svým odstoupením přiznával, že jde o konflikt zájmů. Chtějí mě vyštípat už dlouho, už půl roku se mě snaží koaliční poslanci dostat z bezpečnostního výboru. Jednali o tom s opozicí, která mě nedala. Chtějí, abych neměl možnost bránit policii před zásahy ODS. To je ta podstata.“

Jak vypadá Johnovo angažmá?

Radek John podle vlastního vyjádření uzavřel autorskou smlouvu, a nejedná se tedy o práci na plný úvazek, protože na ni by ani – jak sám říká – neměl čas. Nabídka od Soukupova mediálního impéria nicméně nebyla jediná. „Měl jsem řadu nabídek na tištění mých názorů, ale protože se rýsuje možnost televizního pořadu, dal jsem jí přednost.“ Jako novinář chce přinášet postřehy o neprůhledných zakázkách a korupci, témata zasahující Věcí veřejné podle svých slov vynechá. „Chci zveřejnit některé věci, které zveřejněny nebyly a národ je má znát,“ řekl John.

John v čele bezpečnostního výboru skončí, tvrdí Nachtigall

Na tom, že zůstane v Poslanecké sněmovně, John trvá; o svém členství ve sněmovních výborech chce potom informovat spolustraníky z Věcí veřejných příští týden v úterý, podle svých slov se už rozhodl. K tomu, aby setrvání v bezpečnostním a mandátovém a imunitním výboru zvážil, ho vyzvala i vlastní místopředsedkyně Kateřina Klasnová. „Sám pochopí, že takhle brutální konflikt zájmů nemůže vyřešit ničím jiným, než že z inkriminovaných výborů odejde,“ dodal kolega z bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS).

Podle šéfredaktora časopisu Týden Františka Nachtigalla John z pozice šéfa výboru skutečně odsotupí. Nachtigall to uvedl ve stanovisku šéfredaktora, kde se zároveň proti politické kritice Johna ohradil. „Je fascinující, jak se čeští politici neustále snaží tvrdit, že v parlamentu se disponuje tajnými informacemi. Jednání sněmovny jsou veřejná a v tomto případě střet zájmů tedy rozhodně nehrozí,“ uvedl Nachtigall. „Radek John navíc už nebude předsedou strany, podle dostupných informací ani členem bezpečnostního výboru. Bude tedy 'pouze opozičním poslancem'.“

Reportáž Zuzany Tvarůžkové a rozhovor s Radkem Johnem (zdroj: ČT24)

První zprávy o spolupráci Radka Johna s mediální skupinou Empresa Media vyvolaly nesouhlasné reakce zejména u novinářů z tištěných týdeníků, které vydavatelství vlastní. I proto přišlo vedení společnosti s ujištěním, že Radek John nebude mít s chodem redakce nic společného. Redakci tenhle příslib uklidnil, přesto padlo několik výpovědí - podal ji třeba komentátor Martin Fendrych nebo reportérka Renata Kalenská.

„Pro nás je ten člověk naprosto nedůvěryhodný. Nejde ani tak o to, že je poslanec, že je politik, ale o jeho absolutní nedůvěryhodnost,“ konstatoval Fendrych, jemuž dnes podle informací webu Lidovky.cz dokonce zmizel ze stránek Týdne komentář, v němž se na Johnovu adresu kriticky vyjadřoval.