Pražskou policii bude nejspíš řídit Eduard Šuster

Praha - Bezpečnostní výbor pražského zastupitelstva dnes doporučil na post ředitele městské policie Eduarda Šustra, potvrdil předseda výboru Petr Hána (ODS). Šuster je v současnosti velitelem pohotovostní motorizované jednotky pražské policie, hlásil se i do nedávno zrušeného výběrového řízení na šéfa pražských strážníků. O jmenování Šustra bude ještě na konci měsíce hlasovat zastupitelstvo hlavního města.

„Šuster má zkušenosti, vyzná se v problematice, je komunikativní a flexibilní,“ ohodnotil klady kandidáta Hána. Podle serveru Aktuálně.cz chce Šuster, který se dnešního výboru zúčastnil, městskou policii stabilizovat. Uvažuje o auditu personálu a vybavení a dále snížení počtu náměstků ředitele ze čtyř na dva. Podle serveru by zredukoval i počet obvodů, kterých má městská policie v Praze v současnosti 15. Více by chtěl spolupracovat se státní policií.

Ředitel měl být původně vybrán ve výběrovém řízení. S údajně diskriminačními podmínkami konkurzu ale nesouhlasila koaliční TOP 09 a požadovala jeho zrušení. Přímému jmenování ředitele ale bránit nebude, oznámila dnes v tiskové zprávě.

Minulý ředitel Vladimír Kotrouš byl obviněn z korupce, podle policie přijal úplatek. Policisté z protikorupčního oddělení zatkli Kotrouše loni v listopadu, prý přímo s úplatkem. Řízením strážníků je už několik měsíců pověřen Ludvík Klema.