Senát bude projednání balíčku natahovat, DPH pak nemusí vzrůst k 1. lednu

Praha – Levicoví senátoři chtějí vládě zkomplikovat přijetí daňového balíčku, v horní komoře ho totiž chtějí projednávat až 5. prosince, tedy na úplném konci lhůty, kterou určuje jednací řád. Očekává se, že v Senátu balíček neprojde a veto bude muset přehlasovat sněmovna. Pokud ale zákon vetuje i prezident Klaus, nemuselo by se zvýšení DPH stihnout od počátku roku, což by zkomplikovalo život jak podnikatelům, tak úředníkům.

I přes nesouhlas s balíčkem ho chtějí levicoví senátoři zkoumat a využít k tomu celých 30 dnů, které určuje jednací řád. „Nebudu zastírat, že nemám žádný zájem, abychom posílali zákon rychle do sněmovny,“ uvedl předseda horní komory Milan Štěch. Ten v rozhovoru pro Události upozornil, že čerstvě zvolení senátoři složí slib až 21. listopadu, na projednání balíčku tak bude mít horní komora de facto 14 dní, což je podle Štěch krátká lhůta. Navíc prý koalice zdržovala hlasování o balíčku ve sněmovně, když čekala na kongres ODS. 

S balíčkem mají problém i senátoři zvolení za občanské demokraty – někteří pro něj dokonce hlasovat nebudou. V Senátu má ale ODS jen 15 členů, hlavní tak bude postoj levice. 

Pokud senátoři skutečně budou balíček projednávat až 5. prosince a budou ho vetovat, tak se sněmovna k jeho schvalování dostane nejdříve 18. prosince. Vládní koalice zřejmě dostatek poslanců na přehlasování veta sežene, následně ale zamíří k podpisu na Hrad. Václav Klaus pak bude mít 15denní lhůtu, ve které může balíček poslancům vrátit. Termín by mu tak vypršel až první týden v lednu. „Znamenalo by to samozřejmě komplikaci, ale já pevně věřím, že pan prezident dá přednost stabilitě,“ podotkl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). S prezidentem je podle informací ČT kvůli balíčku v kontaktu premiér Petr Nečas (ODS). 

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)

Pokud by se sazby DPH měnily až v průběhu ledna, znamenalo by to komplikace jak pro firmy, které by musely přecenit své zboží a služby, tak pro stát, který by měl obtížnější výběr daně. „Není to od opozice příliš odpovědné, já chápu jejich zamítavé stanovisko, nicméně natahování je od nich velmi neodpovědné zejména vůči podnikatelské veřejnosti,“ uvedl Miroslav Kalousek. Ten proto apeluje na senátory, aby projednávání balíčku nezdržovali. 

Ministr financí už zkušenosti ohledně napjatých termínů na konci roku má. V roce 2008 schválili poslanci na poslední chvíli zákon, který snižoval sociální odvody. Kalousek pak v závěru roku obíhal Senát, Hrad i ministerstvo vnitra, aby zákon stihl vyjít 1. ledna ve sbírce zákonů. Také tehdy hrozil zmatek v účetnictví firem.