Jarolím už předsedou VV nebude, ze strany odešel

Praha - Dosavadní místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím opustil stranu. Rozhodl se tak prý z celé řady důvodů, od celospolečenských až po jeho únavu a rodinné důvody. Dneska jsem rezignoval na všechny své funkce a odešel jsem ze strany, prohlásil. Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová uvedla, že situací se bude v úterý zabývat předsednictvo strany.

„Je to souhrn mnoha věcí a stavů od celospolečenských, jako že k volbám chodí 35 procent lidí, až po únavu materiálu, kdy jsem každých 14 dní někde u soudu nebo na policii, až po rodinné důvody,“ komentoval svůj odchod Jarolím.

Klasnová odmítá, že by za odchodem mohly být politické neshody se stranou. S Jarolímem se chce ještě setkat a chce s ním o jeho rozhodnutí mluvit. Jeho krok akceptuje.

Tomáš Jarolím:

„Je to v souvislosti třeba s tím, že já se tady takovýmto způsobem musím exponovat, vystavovat se tlakům (Jarolím prý chodí k soudům proto, že na něj podávají trestní oznámení ti, vůči kterým vyvíjí protikorupční aktivity) a ve své podstatě drtivá většina veřejnosti na všechno nadává, ale pak není schopná ani naplnit svoji povinnost, minimálně morální, a jít k volbám a nejenom o věcech tlachat, ale taky něco dělat.“

Klasnová se domnívá, že pokud by to nebylo nutné podle stranických stanov, bylo by lepší, aby VV počkaly na stranickou volební konferenci v lednu a na ní zvolily znovu celé vedení. Z funkce místopředsedy Jarolím letos v dubnu odstoupil, když krátce předtím vyzýval k tomu, aby VV vystoupily z koalice a v podstatě stál u zrodu tehdejší jarní vládní krize. Do místopředsednické funkce se vrátil na červnové konferenci. Zvažoval také kandidaturu na předsedu strany. V letošních senátních volbách neúspěšně kandidoval v litoměřickém volebním obvodu.