Na sociálních dávkách parazitují spekulanti a lichváři

Ústí nad Labem - Chudé domácnosti, speciálně ty romské, často nemohou sehnat běžné bydlení, protože je nikdo ubytovat nechce. Toho využívají spekulanti a lichváři, kteří organizují kšeft s ubytovnami. Mnoha ubytovatelům se tak daří ubytovávat rodiny s dětmi i za 20 tisíc korun měsíčně. Rodinných rozpočtů se to však výrazně nedotkne, rozdíl se totiž zaplatí ze sociální dávky. A ty tečou přímo na účty majitelů ubytoven.

Pravidla pro udělování sociálních dávek na bydlení se nezpřísní. Přestože poslanci měli jednat o změnách, do schvalovaného balíčku se na poslední chvíli nedostaly. Přitom starostové si už více než rok stěžují, že na systému parazitují majitelé bytů. 

Příkladem může být životu nebezpečný dům v ústecké části Předlice. Majitel ho nechal zchátrat, přestože dostával poměrně vysoké nájemné díky sociálním dávkám svých nájemníků. Rodiny se teď stěhují na ještě dražší ubytovnu. „Nesehnali za celou dobu žádnou možnost jiného nájemního bydlení,“ řekla Romana Macová, tisková mluvčí magistrátu Ústí nad Labem. Do ubytovny se přestěhovalo šest rodin, dohromady něco přes čtyřicet lidí. Všechny rodiny žijí ze sociálních dávek. 

Kritici tvrdí, že takto nastavený systém pomáhá k vytváření ghett. A navíc se státu prodraží. Stejná rodina, která za byt platila 6 tisíc měsíčně, dá za ubytovnu přes 13 tisíc. Podobná situace je v celé republice. Nájmy v ubytovnách jsou mnohonásobně předražené, podmínky na ubytovnách jsou přitom hrozné.

Celý systém je postavený na tom, že chudé domácnosti, Romové speciálně, často nemohou sehnat běžné bydlení, protože je nikdo ubytovat nechce. Toho využívají různí podnikatelé, spekulanti a lichváři, kteří organizují kšeft s ubytovnami. Mnoha ubytovatelům se daří ubytovávat rodiny s dětmi za 10, 15, ale i 20 tisíc korun měsíčně. „Tři tisíce za osobu na měsíc je taková nejčastější taxa. Čtyřčlenná domácnost zaplatí 12 tisíc, šestičlenná 18 tisíc korun,“ řekl Martin Šimáček, ředitel Agentury pro sociální začleňování. Peníze mohou jít rovnou na účet toho, kdo ubytovává, formou zvláštního příjemce dávky.

Přeplněné ubytovny vydělávají majitelům statisíce

Jsou to lidé, kteří si velmi dobře spočítali, že jediní ubytují chudé lidi a Romy. A přeplněné ubytovny o desítkách či stovkách ubytovaných jim přináší 300 až 400 tisíc korun měsíčně. Zákon, který to mohl změnit, ale stále chybí. A podle odborníků i ten, který ministerstvo práce připravilo, by situaci jen zhoršil. Co bude dál, tak není vůbec jasné. Nyní se čeká, jak se k této problematice postaví nový šéf ministerstva práce a sociálních věcí. Podle odborníků se ale současná situace musí urychleně řešit. 

„Je nutné a nezbytně nutné, aby došlo ke sjednocení dávky a ke stanovení jasných pravidel, jak se bude tato dávka určovat a z čeho bude vycházet,“ řekl Luboš Pitín, náměstek primátora v Mostě. Mostecká radnice si nechala vypracovat cenovou mapu, která ukázala, že sociální bydlení je tu mnohem dražší, než je obvyklé.

Vyloučených lokalit v Česku neustále přibývá

Ministerstvo práce a sociálních věcí má od roku 2006 zpracovanou mapu vyloučených lokalit. V té je na tři stovky míst, kde je vysoká koncentrace lidí ve špatné sociální situaci. Nejvíce je jich v Ústeckém a Středočeském kraji. Ministerstvo nyní zpracovává novou studii, která by měla mapu vyloučených lokalit aktualizovat. Podle údajů, které jsou zatím k dispozici, je ale jasné, že se jejich počet nesnížil, spíše naopak. Podle Martina Šimáčka z Agentury pro sociální začleňování by jich mělo být až 400.