Soukromí musí ustoupit bezpečí, obhajují kamery výrobci

Praha - V Česku výrazně přibývá kamer, které sledují ulice 24 hodin denně. Za posledních pět let jich třeba v Praze přibylo dvojnásobně, těch městských už je téměř osm set. Nový projekt teď navíc chystá třeba Praha 13 - chce do kamer investovat až 100 milionů korun. Výrobci kamerové systémy obhajují. Tvrdí, že jde jen o zvyk a že soukromí musí ustoupit bezpečnosti. Třeba zakladatel myšlenky digitálních kamer, takzvaného Velkého Bratra, Martin Gren má kamery i ve svém vlastním domě. Žádná kamera ale není neomylná a nedokáže sledovat výhradně situace na hraně zákona.

Na záznamu kamer je většinou vidět velmi kvalitní obraz. Lidskou postavu dokáže přiblížit na tři kilometry. „99 procent ze všech videí není nikdy viděno. Je to jen pro případ nějakého incidentu, pokud někdo třeba ukradne peněženku,“ uvedl zakladatel společnosti Axis Communications Martin Gren, který se svými technologiemi už ovládl většinu evropských států.

Záznamů bude zřejmě přibývat

Kamery by se tak už brzy mohly přesunout z ulice třeba do autobusů městské hromadné dopravy. Ve světě už je to běžné, Česko se tomu ale zatím brání. Velkou síť bezpečnostního dohledu se chystá vybudovat třeba Praha 13. Letos na jaře oznámila, že za 150 nových kamer plánuje vydat z rozpočtu sto milionů korun.

Kamera
Zdroj: ČT24

Běžné kamery v ulicích nemají sice velkou rozlišovací schopnost, ale zato jsou jich už teď v Česku desetitisíce. A právě tento fakt může přinášet problémy. „Masivní rozvoj kamer vůbec není následován příslušnou legislativou. Takže bohužel nemáme zákon, který by se věnoval přímo tomu, jak kdo smí za jakých podmínek používat kamery,“ upozorňuje organizátorka BigBrother Awards Kateřina Hlatká.

Reportáž Michaly Polákové (zdroj: ČT24)