Kauza Moravia banky je pro soudy noční můrou. Trvá už 10 let

Ostrava – Ostravský krajský soud znovu řeší deset let starý případ vytunelované Moravia banky, kvůli výměně soudního senátu bude část kauzy projednávat úplně od začátku. Navíc tři z patnácti obžalovaných nesouhlasí se čtením spisu. Kauza se tak protáhne o roky, vrchní státní zástupce Rostislav Bajger odhaduje, že se případ může řešit i dalších šest let. Podle žalobce připravili obžalovaní nevýhodnými obchody banku téměř o miliardu korun a tím ji přivedli ke krachu.

Kauzu charakterizuje nepřehlednost a zmatky

Případ Moravia banky dospěl do velmi složité a nepřehledné situace. Soudy už vynesly rozsudky opakovaně, některé už jsou pravomocné, jiné zrušené. Jeden z původně 17 obžalovaných je nyní dokonce ve výkonu trestu, další má nástup do vězení odložen ze zdravotních důvodů.

Případ ale k rychlému konci rozhodně nemíří. Po zrušení části rozsudku Vrchním soudem a úspěšném dovolání některých obžalovaných k Nejvyššímu soudu se část obžaloby měla dnes projednávat znovu u Krajského soudu v Ostravě. Hlavní líčení nicméně nezačalo, nebyly splněny všechny podmínky pro zahájení. Soudce proto určil nový termín. Znovu se okolnostmi krachu banky bude zabývat 11. února.

Moravia banka
Zdroj: ČT24

10 let za námi, konec v nedohlednu

Soud se už táhne deset let, komplikace se ale dají ještě očekávat. Během projednávání se zcela změnil senát. „Z původních čtyř přísedících během deseti let mi nezbyl žádný. Někteří zemřeli, jiní se odstěhovali, další jsou těžce nemocní,“ vysvětlil soudce Karel Gil. Pro další postup se mu nabízely jen dvě varianty.

Rychlejší z nich spočívá v přečtení podstatného obsahu spisu, který čítá 30 tisíc stran. S tím by museli souhlasit všichni obžalovaní, tři ale dnes uvedli, že trvají na novém projednání celého případu a se čtením spisu souhlasit odmítli. Pro senát to znamená opakovat všechny výslechy obžalovaných, svědků i znalců. Navíc bude muset provést znovu listinné důkazy. Proces se tak protáhne o další roky. „Může to být až šest let. Tak dlouho se případ projednával v prvním kole,“ míní žalobce Bajger.

Reportáž Jiřího Loučky o kauze Moravia banky (zdroj: ČT24)

Původní obžaloba se týkala 17 lidí. Především manažerů banky a spřízněných firem. Dva z obžalovaných už ale byly pravomocně zproštěni obžaloby a jich se další kolo projednávání netýká. Na lavici obžalovaných tak dnes mělo usednout 13 mužů a dvě ženy. Petr Gerlich je ale na útěku. A další dva obžalovaní se omluvili. Ve vězení je nyní jen jeden z odsouzených Svatopluk Mayer. Ten si odpykává trest za část obžaloby.

Jiří Baron (vlevo)
Zdroj: ČT24

Bývalý ředitel banky Jiří Baron se nástupu do vězení vyhýbá a podle státního zástupce jej má ze zdravotních důvodů odložen. Další odsouzený Roman Podgrabinský byl už na podmínku z vězení propuštěn.

Vydáno pod