Matka otrávila dceru nemrznoucí směsí, teď má šanci na nižší trest

Brno - Krajský soud se musí znovu zabývat případem ženy, která přiotrávila svou dceru nemrznoucí směsí, rozhodl tak Ústavní soud. Dítě nakonec přežilo jen díky štěstí a intenzivní péči lékařů. U plzeňského soudu si žena vyslechla výjimečný trest 25 let vězení, délka trestu se ale Ústavnímu soudu nezdála a krajský soud ji musí přezkoumat. Podle ústavních soudců je třeba ukládat výjimečný trest jen v opravdu mimořádných případech a po pečlivém zvážení všech okolností.

Podle obžaloby nalila jedovatou chemikálii matka dceři do čaje, když se šestiletá dívka vrátila po víkendu stráveném u otce. Žena prý vše naplánovala tak, aby případná vina padla na jejího bývalého druha. Lékaře zavolala až po několika hodinách a poté jim odmítala prozradit, z čeho je dítěti špatně. U soudu žena nevypovídala – jen opakovaně prohlásila, že lituje toho, co se stalo. 

25letý trest vězení se obhájci zdál příliš přísný, verdikt krajského soudu ale potvrdily i vrchní a Nejvyšší soud. Proto se obrátil na Ústavní soud, kromě výše trestu argumentoval i tím, že se soudy dostatečně nevypořádaly s obhajobou ženy. Veškeré důkazy údajně soudy hodnotily jednostranně v její neprospěch. Této části stížnosti ovšem ÚS nevyhověl, dal za pravdu jen argumentům proti výši trestu. Advokát Zdeněk Honzík dnešní nález přivítal: „Já si myslím, že v tomto případě Ústavní soud velice objektivně zhodnotil důkazní situaci tak, jak skutečně byla nastolena a na kterou jsme poukazovali od samého počátku,“ uvedl advokát.

Podle Ústavního soudu je v případu polehčující okolnost např. to, že dítě otravu přežilo bez zdravotních následků. „Škodlivost pokusu o trestný čin je vždy nižší, než je tomu u dokonaného trestného činu,“ uvedl soudce Vladimír Kůrka. Soudy prý dostatečně nezohlednily ani to, že matka nakonec přivolala dítěti lékařskou pomoc.   

Ústavní soud zároveň vyzval justici k opatrnému využívání výjimečného trestu. „Uložení trestu odnětí svobody nad 20 let je v civilizované zemi nesmírně závažným zásahem do osobní svobody člověka. S takovým trestem je z povahy věci potřeba šetřit,“ vysvětloval Jaromír Hořák, asistent soudce zpravodaje Jana Musila.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)