Peake chce zabránit tomu, aby rebelové z ODS dostali trafiky

Praha – Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka upozornil v pořadu Otázky Václava Moravce na to, že tři rebelující poslanci ODS, kteří rezignovali na svůj mandát, budou za to, že neshodili vládu, odměněni trafikami v dozorčích radách. To podle něj významně podrývá jakékoli protikorupční snažení vlády. Sama vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake připustila, že to podrývá důvěryhodnost vlády. Chce proto proti tomu bojovat.

Deník Insider s odvoláním na své zdroje informoval, že mluvčí rebelů Petr Tluchoř má získat post ve skupině ČEZ. Marek Šnajdr by měl zamířit do některé ze společností Českých drah, což on sám ale popírá. A třetí rebel Ivan Fuksa putuje podle zdrojů serveru Aktuálně.cz do čela Českého Aeroholdingu. 

„Znedůvěryhodňuje to vládu a její protikorupční snažení,“ připustila v Otázkách Václava Moravce vicepremiérka Karolína Peake. Bude tomu proto chtít zabránit. Podle ní je na čase, aby se vláda zamyslela, zda to, že nepadla, za to vůbec stojí. Bude proto s koaličními partnery jednat o tom, jak se do dozorčích rad dosazují lidé.

David Ondráčka
Zdroj: ČT24

Rebelující poslanci ODS v listopadu oznámili, že umožní prosadit vládní daňový balíček, se kterým spojila vláda hlasování o důvěře. Tluchoř, Fuksa a Šnajdr se pak před hlasováním vzdali mandátu. Podle premiéra Nečase se rezignací tří poslanců vyřešil spor uvnitř ODS. Způsob, kterým poslanci svůj střet s vedením strany vyřešili, označil za „politicky poctivý a lidsky důstojný“.

Ondráčka upozorňuje na to, že dozorčí a správní rady podniků, ve kterých má podíl stát, se stávají „odkladištěm lidí, kteří z nějakého důvodu vypadli z hlavní politické hry“. „Je to obrovské korupční riziko,“ poznamenal. Podrývá to navíc podle něj také vládní protikorupční snahy. Ty jsou prý zatím jen dílčí. Klíčové priority protikorupční politiky vláda podle něj nesplnila.

Ondráčka míní, že napříkald Marek Šnajdr by měl čekat na to, zda mu bude sděleno obvinění za činnost na ministerstvu zdravotnictví a ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. „Pokud lidé vidí, že takto se umisťují lidé, kteří vládě pomohli, tak důvěryhodnost klesá na nulu,“ shrnul.

A Peake chce proto v boji proti korupci přitvrdit. Nejmenší vládní strana LIDEM tak bude trvat na tom, aby v revidované koaliční smlouvě bylo přijetí zákona o úřednících či státních zastupitelstvech a dokončení normy o financování politických stran. Podotkla, že ve smlouvě nesmí chybět konkrétní termíny plnění. Pokud dokument toto obsahovat nebude, Peake nepodepíše.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)