Ve VZP se schyluje k personálním rošádám, Horák skončí na postu ředitele

Praha - Už zítra se sejde správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v novém složení. Ministr zdravotnictví Leoš Heger toho chce využít k odvolání ředitele Pavla Horáka, pod jehož vedením se prý hospodaření VZP propadlo do dluhů. Politickou dohodu o jeho nástupci potvrdil České televizi člen rady Boris Šťastný. Ten tvrdí, že nový ředitel nemůže hospodaření VZP změnit, jeho mantinely totiž určuje stát.

Hospodaření VZP leží v žaludku ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) již nějakou dobu, neboť instituce, která pokrývá dvě třetiny trhu se zdravím a má několikamiliardový obrat ročně, prodělává. Ministr Heger tak chce odvolat dosavadního ředitele Horáka a údajně již má většinu devatenácti hlasů členů správní rady nutných k jeho sesazení.

Soňa Marková (KSČM), členka rady VZP

„Ty kádrové návrhy jak ve správní radě, tak ve vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny spíš připomínají hru, která vzbuzuje dojem, že jde pouze o výměnu lidí u pramene. Proto v tuto chvíli nemůžu říct, že pro to zvedneme ruku.“

Novým ředitelem se podle politických dohod má stát vrchní ředitel pro ekonomiku ministerstva zdravotnictví Zdeněk Kabátek, jenž je nominovaný za ODS. Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek pak má převzít po Marku Šnajdrovi pozici předsedy správní rady VZP. I to ale podle dalšího člena správní rady Borise Šťastného nezaručí vyvedení VZP ze špatné hospodářské situace. „Ať tam přijde kdokoliv, i kdyby tam přišel samotný pánbůh, tak pokud nedojde k reformě českého zdravotnictví, tak skutečně ti lidé budou mít velmi obtížnou pozici,“ konstatuje Šťastný.

V čele Všeobecné zdravotní pojišťovny je Pavel Horák téměř šest a půl roku. V květnu roku 2006 ho po skončení nucené správy prosadila do funkce tehdejší vláda premiéra Jiřího Paroubka.

Vydáno pod