Duka v Římě převzal kostel sv. Marcelina a Petra

Vatikán - Kardinál Dominik Duka v Římě oficiálně převzal kostel svatého Marcelina a Petra, který mu z rozhodnutí papeže Benedikta XVI. připadl po vstupu do sboru kardinálů. Stalo se tak během večerní mše. Dopoledne Duka v chrámu sv. Petra sloužil mši spolu s papežem, obřadu se účastnilo i několik desítek českých poutníků.

Pražského arcibiskupa Duku jmenoval papež kardinálem letos v únoru. K tomu se váže také tradice přidělování římského kostela, což odkazuje k původnímu významu této hodnosti. Kardinálové totiž původně byli faráři největších římských kostelů.

Později se tak označovali kněží 25 římských titulů, tedy hlavních míst kultu srovnatelných s dnešními farnostmi, na které se papež jako biskup Říma obracel v různých záležitostech.

„Podle dávné tradice je proto každému z kardinálů přidělován jeden z římských chrámů, takzvaný titulární kostel, jako výraz příslušnosti k římskému kléru,“ uvedlo pražské arcibiskupství. Se jmenováním kardinála se též pojí předání odznaků, červeného kardinálského biretu, jmenovací buly a kardinálského prstenu.

Kostel svatého Marcelina a Petra je zasvěcen římským mučedníkům ze čtvrtého století našeho letopočtu. Jejich relikvie byly do kostela převezeny v polovině 13. století za papeže Alexandra IV. Nynější neoklacistní podoba kostela pochází z roku 1751, kdy objekt nechal opravit papež Benedikt XIV.

Před pražským arcibiskupem patřil titulární kostel sv. Marcelina a Petra pařížskému arcibiskupovi, kardinálu Jean-Marie Lustigerovi, od roku 1998 arcibiskupovi Toronta, kardinálu Aloysiusovi Matthewu Ambrozicovi, který loni zemřel.

Duka, v Česku nejvyšší představitel římskokatolické církve, se stal teprve šestým kardinálem v Česku od roku 1945. Celkově je 22. kardinálem z českých zemí. Kardinálové jsou označováni za „knížata církve“ a jejich postavení v církevní hierarchii je druhé nejvyšší po papeži.