Nejlepší aplikaci pro Galileo vytvořila česká firma

Praha - V prestižní soutěži rodícího se evropského navigačního systému Galileo zvítězila mladá česká programátorská firma. V regionálním kole uspěla s aplikací, která dokáže záchranářům pomoct při pátrání v terénu. Tato interaktivní mapa se poprvé prosadila po zemětřesení na Haiti v roce 2010.

V soutěži vznikající navigace Evropské unie Galileo se na špici dostala malá česká firma s pozoruhodným mobilním mapovým systémem. „Systém byl originálně nasazen na Haiti v roce 2010 po masovém zemětřesní, a zde byl použit především českými záchranáři,“ podotkl manažer společnosti GINA Boris Procházka.

Jejich aplikace nabízí záchranářům, aby v reálném čase zanášeli do mapy svá pozorování a poznatky z terénu jako třeba neprůjezdné silnice nebo studny s kontaminovanou vodou. Tyto informace se hned objeví na mobilních zařízeních všech ostatních týmů, které na pátrání spolupracují. Každá skupina tak bude moct dokreslovat mapu tak, aby odpovídala situaci po katastrofě. „Tohle je přesně ta oblast, kde bychom měli hledat hodnotu Galilea,“ zdůraznil výkonný ředitel evropské agentury pro vesmírný systém Galileo Carlo des Dorides.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)
Vydáno pod