Klaus už trhá kalendář. Ve funkci mu zbývá jen sto dní

Praha – Za sto dní opustí Václav Klaus prezidentskou funkci. Tři měsíce před ukončením svého posledního funkčního období poobědval s velvyslanci zemí Evropské unie jen den poté, co se opřel do existence eurozóny v britské televizi SkyNews. Václav Klaus je již od počátku konzistentní ve svých názorech na Evropskou unii a v době ekonomické krize se stal mezi lidmi jeho kritický názorový proud populární. V následujících měsících Klause ještě čekají státní návštěvy nebo poslední novoroční projev ve funkci hlavy státu. Poté se zaměří především na rozvoj svého vlastního institutu, který se postará o šíření Klausových myšlenek.

S diplomaty se Václav Klaus sešel den poté, co v britské televizi SkyNews řekl, že eurozóna bude existovat jen s pomocí obrovských finančních injekcí. V unii jsou podle něj slepí spojenci, které už nestačí jen popostrčit, aby prozřeli. Václav Klaus je ve svých názorech na Evropskou unii velmi konzistentní. Jak připomíná komentátorka Nových médií ČT24 Kateřina Šafaříková, jeho rétorika je v posledních letech důraznější a výroky šťavnatější. „Jádro sdělení je ale pořád stejné,“ uvedla.

Příklady Klausových kontroverzních výroků:

  • Neumím myslet v kategorii Evropa.
  • České předsednictví Evropské unie je nevýznamné.
  • Unie je stejně nebezpečná jako Sovětský svaz.
  • Naše republika na členství v Evropské unii doplácí.

Kvůli ekonomické krizi v posledních letech rostou negativní nálady vůči našemu členství v EU. „Je to ten stejný názorový tunel, jaký tady dlouhodobě razí Václav Klaus,“ dodala. Lze tedy říci, že Klaus touto rétorikou získal díky krizi širší publikum.

I přesto ale Klaus ctí protokolární záležitosti a zúčastnil se slavnostního oběda velvyslanců členských zemí Evropské unie, který zorganizoval kyperský zástupce Fajdon Anastasiu. Toto setkání ale zdaleka není vyvrcholením Klausova působení v čele státu. „V následujících dnech ho čeká návštěva Madridu, dvoudenní státní návštěva Maďarska a v danou chvíli se také připravuje návštěva slovenského prezidenta Gašparoviče na Pražském hradě,“ potvrdil Klausův nabitý program jeho mluvčí Radim Ochvat. 

Prvních sto dní Klausova prezidentování:

První den ve funkci: 3. 3. 2003 si Václav Klaus vybírá hradní kancelář. A zároveň oznamuje, že úřednický aparát výrazně zeštíhlí.

Druhý den ve funkci: Ještě před slavnostním složením slibu blahopřeje Klaus ve funkci prezidenta lyžaři Martinu Koukalovi ke zlaté medaili.

Pátý den ve funkci: Po měsíci a pěti dnech znovu vlaje na Pražském hradě prezidentská standarta a Klaus slibuje věrnost České republice.

Šestý den ve funkci: Slavnostní okamžiky během pár hodin vystřídal smutek. Prezident vyjádřil soustrast pozůstalým po tragické nehodě autobusu u Nažidel.

Během prvních týdnů navštívil Klaus Slovensko, čtyři kraje zkritizoval za stav silnic. „Jako řidič auta, který ví, jak se složitě jede do Dvořiště z Budějovic, tak vím, že to je situace naprosto neúnosná,“ řekl tehdy.

45. den ve funkci: 16. dubna v Aténách podepisuje smlouvu o přistoupení Česka k Evropské unii.

72. den ve funkci: Vetuje první zákon, který upravuje provozování zoologických zahrad.

76. den ve funkci: I v prezidentské funkci zůstal Klaus velkým příznivcem sportu, a tak stihl v prvních sto dnech dokonce i tradiční pochod Praha-Prčice. „Když jsem byl aktivním sportovcem, tak jsem se tak trošku ofrněně díval na pochodníky a říkal jsem si, že to není žádný sport. Ale pochopil jsem v průběhu času, že to je omyl,“ spokojeně dodal prezident.

Klaus si může oddechnout, o jeho dostatečný příjem se postará stát

Jistá je také náplň prvního lednového dne současného prezidenta. V pravé poledne pronese poslední novoroční projev. Bude desátým v pořadí a přesně deset dní před volbou nástupce. Nejen proto na něj bude upřena zvýšená pozornost. Kvůli konci svého funkčního období si ale Klaus na finanční nejistotu nebude moct stěžovat. Podle zákona bude měsíčně dostávat sto tisíc korun - polovinu jako svou rentu, polovinu na výdaje spojené s provozem kanceláře. Nárok má i na ochranku a auto s řidičem.

Jak prožívali závěr mandátu další hlavy státu:

  • Bill Clinton v poslední den omilostnil obchodníka Marka Ritche, který skoro 20 let figuroval na seznamu amerického ministerstva spravedlnosti mezi nejhledanějšími uprchlíky. A paní Ritchová shodou okolností věnovala Clintonovým demokratům štědrý sponzorský dar.
  • Dramatický finiš v úřadě zažil izraelský prezident Moše Kacav. Generální prokurátor ho obvinil ze znásilnění a zneužití moci na základě svědectví čtyř podřízených.
  • Nicolas Sarkozy zase ve Francii klidnil vášně rozjitřené antisemitskou vraždou tří dětí a čtyř dospělých v Toulouse. Ta na čas zastavila i prezidentskou kampaň. Sarkozy pak ve volbách prohrál.
  • Jedno z posledních prohlášení Vladimira Putina, když poprvé opouštěl křeslo ruského prezidenta, se týkalo Česka. Při úvahách o umístění amerického radaru v Brdech pohrozil namířením útočných raket.

Také další budoucnost si současný prezident už pomalu plánuje. Svou kancelář bude mít v barokním zámečku na pražské Hanspaulce. Právě tam nyní vzniká Institut Václava Klause, jehož cílem má být studium a propagace Klausových myšlenek a také shromažďování literatury související s jeho veřejným působením.

„Teď jsme v takových těch praktických starostech zařizování a zabydlování toho objektu, ale pracujeme i na prvních publikacích a prvních aktivitách, které hodláme spustit na jaře,“ uvedl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl. Kolik zaměstnanců celkem bude institut mít, závisí hlavně na štědrosti sponzorů. Institut je inspirován knihovnami bývalých amerických prezidentů a má mít i vzdělávací a výzkumnou funkci. Podobný institut založil i Václav Havel.