LIDEM pustí dopravu za obranu

Praha – Liberální demokraté podle vicepremiérky a šéfky strany Karolíny Peake přepustí ODS ministerstvo dopravy – kvůli jeho sloučení s ministerstvem průmyslu a obchodu. Výměnou by získali ministerstvo obrany. Jméno kandidáta do vedení tohoto úřadu ale Peake před středečním jednáním s premiérem Petrem Nečasem (ODS) říci nechtěla. Podle první místopředsedkyně strany LIDEM Dagmar Navrátilové je ale právě Peake kandidátem číslo jedna.

Peake po jednání předsednictva strany pouze prozradila, že „není několik variant jmen“. Nepotvrdila novinářům spekulace o tom, že by právě ona měla být nástupcem Alexandra Vondry (ODS). Konkrétnější byla ale Navrátilová, která České televizi potvrdila, že Peake je stále ve hře. „Dalo by se říct, že může být kandidátem číslo jedna. (…) Dokážu si na tom postu představit i někoho jiného, ale potvrzuji, že Karolína Peake je nominantem,“ zdůraznila.

Navrátilová ale dodala, že slučování resortů bude běh na dlouhou trať. „Já neříkám, že to bude ze dne na den, já si myslím, že budeme rádi, když to zvládneme do konce volebního období,“ uvedla. Post ministra dopravy tak zřejmě do té doby zůstane zachován. „Já předpokládám, že bude obsazen ministr dopravy, protože bez toho by to nešlo,“ uvedla Navrátilová.

Petr Nečas pro ČT:

„O slučování ministerstev usiluji dlouhodobě, a proto je to krok správným směrem. Odpovídá také mým dosavadním jednáním s předsedkyní strany LIDEM Karolínou Peake. Nelze ho však provést bez změny řady zákonů, což si vyžádá určitý čas. Nemůže proběhnout hned.“

„Předsednictvo strany LIDEM se dohodlo na tom, že půjdeme na jednání s panem premiérem o možnosti výměny resortů mezi ODS a LIDEM v souvislosti se slučováním některých úřadů a redukcí agend,“ uvedla Peake. Připomněla, že sama navrhla sloučení ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu, které by se mělo změnit v ministerstvo hospodářství. Proti výměně byla místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová, podle svých slov jako jediná. „Zastávám názor, že by strana LIDEM měla zůstat na ministerstvu dopravy,“ řekla novinářům s tím, že ale slučování agend kvůli úsporám podporuje.

Změny v Nečasově kabientu jsou aktuální poté, co na začátku prosince odešel z vlády ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM). Rezignaci k 7. prosinci oznámil rovněž ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Dobeše k odchodu vyzvala kvůli problémům s registrem vozidlem mateřská strana, Vondra se rozhodl sám kvůli tomu, že po prohraných senátních volbách necítí podporu voličů. 

Rošády s ministerstvy a jejich vedením kritizuje opozice. „Tak, jak se to v současné době děje, tak já se obávám, že je to spíše stěhování cedulek z jedné budovy na druhou a ten smysl je hlavně, aby se vyhovělo personálním rošádám a vytváření vlivu určité strany na určitý resort. Dvě špatně fungující ministerstva se nestanou efektivnější ve chvíli, kdy se sloučí,“ prohlásil dnes místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. 

Sloučením dvou ekonomických ministerstev by výrazně vybujela síla jejich ministra. Každý z úřadů má totiž velmi nákladné rozpočty. Ministerstvo průmyslu a obchodu spolkne v letošním roce téměř 28 miliard, ministerstvo dopravy ještě o 11 miliard více. Superúřad by vedl stávající ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Ten je podle svých slov připraven se na spojování úřadů podílet dle domluvy s premiérem.