Politikům platy porostou o tisíce, důchodci bojují o desetikoruny

Praha - Poslance čeká po víkendu důležité hlasování, které má zvýšit čisté příjmy politiků a dalších ústavních činitelů. Zatímco tak například růst penzí zpomaluje, zástupcům lidu se peníze významně přisypou. Zákon totiž počítá s tím, že přestanou danit pobírané náhrady. Stát by tak přišel skoro o 100 milionů korun ročně. Ministr financí Miroslav Kalousek s návrhem nesouhlasí, není k tomu prý vhodná situace. Na schválení zákona není moc času, senátoři totiž musí nutně schválit nové platy ústavních činitelů do konce roku. Zákon, který jim platy vypočítával, zrušili ústavní soudci.

Zvýšení obou sazeb DPH, zvýšení daně z převodu nemovitostí, zvýšení daní pro živnostníky, kteří používají výdajové paušály, nebo vyšší daně pro bohaté či pracující důchodce - vyšší odvody mají příští rok platit téměř všichni. Poslancům, senátorům a dalším ústavním činitelům ale mají daně klesnout - rozpočtový výbor jim i přes odpor ministra financí navrhl zrušit daně z náhrad. 

„Já se nedomnívám, že společenská situace je vhodná k tomu, aby si politici přidávali byť jen jedinou korunu reálného příjmu,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle ministra financí by mohl stát přijít kvůli zrušení daně z náhrad ústavních činitelů téměř o sto milionů korun. Rozpočet přitom s touto částkou vůbec nepočítá.

Jenže podle některých poslanců Kalouskovy TOP 09 i vládní ODS je snížení daní politiků dobrý nápad. „Největší ekonomickou cypovinou, kterou jsem kdy viděl, jsme si bohužel snížili platy čistého příjmu o 20 až 25 tisíc korun,“ stěžoval si dle serveru iDNES Alfréd Michalík z ČSSD.

Pokud se oddaní náhrady, tak se vám ale zvýší čisté příjmy

„Tak samozřejmě, to s tím jde ruku v ruce, ale samozřejmě šlo tady pouze o odstranění těchto nelogičností,“ říká Jan Husák, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09.

„Já to považuji za rozumný návrh, protože obecně se náhrady nedaní,“ tvrdí Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

Pokud přitom poslanci tady ve sněmovně zrušení daně z poslaneckých náhrad odhlasují, nulová daň začne téměř jistě platit. Senátoři totiž říkají, že zákon zpátky poslancům vrátit nemůžou. A to ani v případě, že by s ním věcně nesouhlasili. Senátoři totiž musí nutně schválit nové platy ústavních činitelů do konce roku.

„Budeme postaveni do situace, kdy kvůli soudcům budeme muset nechat tu novelu projít,“ podotýká předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

Pro zrušení daní ze svých náhrad jsou ale i někteří senátoři

„To, co se připravuje teď, není žádné zvýšení platů, ale zrušení totálního nesmyslu zdanění náhrad,“ tvrdí senátor Jaroslav Kubera z ODS.

„Zdanění náhrad je absolutní nesmysl a je to v zásadě protiprávní,“ říká senátor Jiří Čunek KDU-ČSL.

Jak konkrétně se od ledna změní náhrady, pokud návrh projde:

  • Čistý příjem poslance z Prahy by vzrostl skoro o 6 tisíc - náhrady by činily 29 tisíc.
  • Ostravský zákonodárce by si polepšil bezmála o 8 tisíc - dostával by čisté náhrady ve výši 39 tisíc korun.
  • Premiér by na tom byl líp asi o 3 800 korun měsíčně.
  • Ministři by si polepšili o víc než 3 000.

Poslanci budou hlasovat o případném zvýšení svých čistých příjmů příští týden, senátoři by pak měli schvalovat platy ústavních činitelů kolem Vánoc.

Zvýšení platů politiků (zdroj: ČT24)