Soud zrušil rozsudek za loupež století

Praha - Loupež více než 154 milionů z vozu bezpečnostní agentury G4S opět projedná soud. Odvolací senát zrušil Tomáši Půtovi a Františku Hajnovi tresty 12 a 10 let, které jim v červnu udělil pražský městský soud. Hajn se skrýval v Dominikánské republice. Policie ho ale vypátrala a v červenci převezla do Česka.

Soud v červnu uvedl, že se policii povedlo nashromáždit dostatek důkazů, podle kterých Hajn s Půtou loupili a dokonce celou loupež zorganizovali. Hajn podle soudu opatřil auto, Půta se loupeže zúčastnil a byl to právě on, kdo dodávku bezpečnostní agentury poté i zapálil. Usvědčit ho měla pachová stopa.

K trestům tehdy zásadně přispěly i výpovědi svědků, kteří pomohli případ přesvědčivě rekonstruovat. Soudce ale zároveň uvedl, že se nejednalo o příliš důvěryhodné osoby. Řada z nich má za sebou kriminální minulost.

K samostatnému projednání soud vyčlenil skutky někdejšího pracovníka operačního střediska G4S Antonína Salety. Muž byl v únoru zadržen ve Venezuele, podle žalobců s loupeží také pomáhal. Země začátkem prosince potvrdila, že ho vydá do ČR. Zločinu se podle policie účastnili i další lidé, minimálně dva z nich jsou již ovšem po smrti.

Všechno začalo v září 2002. Muži v policejních uniformách a další s karnevalovou maskou hrozili posádce opancéřovaného transportu peněz, že auto vyhodí do vzduchu. Když se ochranka Group 4 Securitas vzdala, ukradli přes sto padesát milionů. Z částky ale nezbylo prakticky nic. Peníze mizely rychle třeba na drahé jachty a luxusní nemovitosti.

Vydáno pod