Úspěch českých lékařů: operace plodu v těle matky

Praha - Lékařům z pražského Podolí se jako prvním v Česku podařilo provést operaci nenarozeného plodu ještě v těle matky. Unikátním zákrokem tak zachránili alespoň jedno z dětí se vzácnou vadou dvojčat. Operovat ještě nenarozené děti se půl roku učili ve špičkovém centru v belgické Lovani.

Lékaři objevili u ještě nenarozených dvojčat vzácnou vadu - takzvaný transfuzní syndrom v té nejvážnější formě. Při něm má jedno dítě přetížený oběh na úrok toho druhého. Podle porodníka a operatéra Ladislava Krofty nemělo jedno dítě prakticky žádnou plodovou vodu, neprodukovalo moč. Druhé dítě je naopak oteklé, hromadí se mu tekutina v plicích.

Právě díky operaci miminka přímo v těle matky svitla naděje na záchranu alespoň jednoho dítěte. Tento zcela unikátní zákrok provedli čeští lékaři po několikaměsíčních stážích v Belgii. I tentokrát za asistence belgického operatéra, ovšem už na vlastním sále Centra fetální medicíny v Praze.

S pomocí jemné optiky museli operatéři najít v placentě mezi cévami ty, které děti spojují, a pak je opatrně přerušit. Už následující den po zákroku bylo jednoznačné zlepšení kondice. Miminko nejen že přežije, ale přežije bez jakýchkoliv vážných následků.

Praha - centrum operací nenarozených plodů

Touto metodou dokáží lékaři kromě vrozených vad dvojčat léčit i určité typy vrozených vývojových vad srdce nebo závažnou poruchu vývoje plic - brániční kýlu. Zákrokem, při kterém je ještě plod v těle matky, dokáží zmírnit stupeň postižení plic, samotnou vadu pak odoperují po narození dítěte. V budoucnu by tato nová metoda navíc mohla pomáhat i dalším poškozením plodu - například v USA takto zkoušejí bojovat s vrozenými nádory.

Další pacientky budou na specializovaném sále operovány už bez asistence belgických kolegů. Půjde asi o dvacet případů za rok. Lékaři z pražského Podolí chtějí nový unikátní zákrok nabídnout i cizinkám například ze Slovenska. V Evropě totiž není mnoho center, která mohou děti takovým způsobem operovat.

Operace čím dál tím menších dětí jsou záležitostí posledních dvaceti let. Chirurgie od té doby prošla takovým vývojem, že lékaři mohou zachraňovat i novorozence okamžitými operacemi a hlavně děti mají mnohem větší šanci přežít. Například v pražské podolské porodnici na začátku 90. let téměř čtvrtina dětí operovaná v novorozeneckém věku nepřežila. Už o 10 let později se ale naděje dramaticky proměnily - 97% operací dopadlo úspěšně.

Operace plodu v těle matky tématem Událostí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod