Peake měla jít na kobereček k Nečasovi. Schůzka se nekonala

Praha - Nová ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) je třetí den ve funkci a již čelí kritice premiéra, prezidenta i poslanců několika politických stran. Rozruch způsobilo její bleskové odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele ministerského kabinetu Františka Šulce. Šéfa kabinetu Petra Nečase (ODS) zpráva zastihla na summitu v Bruselu. Vzkázal, že od ministryně bude chtít okamžitě po svém návratu slyšet vysvětlení. Podle původních informací se měli sejít již dnes odpoledne; nakonec se však nesešli.

„Žádnou schůzku dojednanou nemám,“ sdělila Peake. O tom, že premiér s ministryní odpoledne nejednal, informoval i zdroj blízký kabinetu. Peake však již včera hovořila s Nečasem po telefonu. „Pan premiér byl, eufemisticky řečeno, lehce rozzloben,“ prozradila Peake v Událostech, komentářích. Na otázku, zda předseda vlády v telefonu křičel, odpověděla: „Ano, pan premiér i zvedal hlas.“

Nečas zatím nechtěl telefonát komentovat. Nepřímo však dnes kritizoval Peake za její slova k jejich telefonátu: „Považuji za projev politického amatérismu a neprofesionality komentovat cokoliv, co probíhá, na základě telefonického rozhovoru dvou lidí nebo mezi čtyřma očima.“

ČSSD navrhla, aby Peake z čela ministerstva obrany odešla

Opozici se dnes ve sněmovně nepodařilo prosadit výzvu, aby Peake odešla z čela ministerstva obrany. Návrh ale poslanci zamítli, a Peake tak v čele resortu zůstane i nadále. Pro výzvu ohledně rezignace Peake bylo 73 ze 152 přítomných poslanců, 72 jich bylo proti. Výzva tak o čtyři hlasy nezískala potřebnou většinu přítomných poslanců. Do programu dnešní schůze prosadila bod týkající se personálních změn na ministerstvu obrany ČSSD.

„Poslanecká sněmovna vyzývá Karolínu Peake, aby opustila post ministryně obrany,“ řekl na jednání Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Nová ministryně Karolína Peake (LIDEM) ve čtvrtek odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele ministerského kabinetu Františka Šulce. Před sněmovnou rozhodnutí obhajovala. „Je běžné v demokratickém státě, aby v nejužším vedení ministerstva obrany zasedali civilisté,“ prohlásila Peake.

Označila to za výdobytek demokracie, za který lidé bojovali v roce 1989. Peake změny provedla po jediném dnu ve funkci. Při nástupu na ministerstvo ve středu řekla, že není nakloněna velkým personálním změnám provázejícím výměny ministrů.

Jednání o personálních změnách navrhl Jan Hamáček (ČSSD). Znepokojilo ho prý vyjádření prezidenta Václava Klause, který je vrchním velitelem ozbrojených sil. Prezident se nechal slyšet, že byl jednáním ministryně oklamán. Bývalý náčelník generálního štábu měl být podle něj zárukou zachování kontinuity fungování ministerstva po odchodu Alexandra Vondry z čela obrany.

„Byl vyhozen čtyřhvězdičkový generál způsobem, který pokládám za ostudný“

„Nejde o jen tak nějakou změnu, byl vyhozen čtyřhvězdičkový generál způsobem, který pokládám za ostudný,“ uvedl Hamáček. Jde podle něho o ránu stabilitě resortu. Pro zařazení bodu hlasovali i Ludmila Bubeníková (TOP 09/STAN) a nezařazený poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012, dříve ODS). „Jedná se o obranu státu, o zahraniční politiku a o to, jak bude vnímána v očích zahraničních partnerů,“ přidal se ke kritikům Doktor. Občanští demokraté se většinově hlasování zdrželi nebo nebyli přihlášeni.

Poslanci poukazovali na to, že Picek je kvalifikovaný odborník, je čestný a reprezentoval i solidnost. Kritizovali především fakt, že byl odvolán z hodiny na hodinu. „Tady bylo dokázáno, že se ke svým elitám chovat nedokážeme,“ řekl Boris Šťastný (ODS).

Peake ale našla na půdě sněmovny i zastánce. „Předtím byla paní ministryně taková nemastná neslaná a byla málo rázná, teď je zase moc rázná,“ komentoval rozruch poslanec její vlastní strany LIDEM Viktor Paggio.

„Stydím se za to, že ministryně obrany se k takto zkušeným vojákům chová takovýmto způsobem. Já plně respektuji, že si ministr může vybrat svoje spolupracovníky, ale v této situaci, kdy ministryně obrany přichází na resort, s nímž nemá žádné zkušenosti a kdy prezident republiky byl ujišťován o nějaké kontinuitě, kterou bude reprezentovat právě první náměstek, považuji toto řešení za ukvapené,“ řekl Jan Hamáček a dodal, že chování Karolíny Peake vede k destabilizaci resortu obrany.

Peake odmítla, že by Pickovo čtvrteční odvolání bylo součástí politické výměny. „Nebyla jsem a nejsem stranou žádné dohody o nějakých personálních obsazeních na ministerstvu obrany. Pokud takové dohody někdo uzavřel, nebyla jsem u nich. Nemohla jsem ovšem nikoho ani oklamat ani podvést,“ hájila se ve sněmovně.

„S jedním člověkem stabilita resortu nestojí a nepadá,“ zdůraznila Peake. Odvolání z funkce náměstka pro Vlastimila Picka nicméně nemusí automaticky znamenat konec v resortu. Peake mu prý nabídla jinou spolupráci na ministerstvu a Picek by podle ní mohl působit i v diplomacii.