L-159 mohou zase létat, havarovaný letoun neměl technickou závadu

Praha - Letouny L-159 budou moci opět do vzduchu. Provoz byl zastaven 22. listopadu po smrtelné nehodě na Kolínsku. Dosavadní vyšetřování vyloučilo technickou závadu. Příčinu zřícení letadla, při němž zahynul čtyřiatřicetiletý pilot, ale ještě vyšetřovatelé neurčili.

Podle mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jany Růžičkové vyhodnocení záznamového zařízení a dosavadní výsledky šetření vyloučily technickou závadu na letounu. L-159 tak od pondělí mohou znovu do vzduchu. „Komise pro odborné zjišťování příčin letecké nehody v současné době pokračuje v šetření dalších možných příčin havárie,“ dodala mluvčí.

Nehoda se stala 22. listopadu v podvečer při běžném výcvikovém letu. Letoun řídil pilot 21. základny taktického letectva v Čáslavi, který působil v armádě od roku 2000. Příslušníkem základny se stal před pěti lety. Celkově nalétal 1 050 hodin, na typu L-159 více než 560 hodin. Aero L-159 ALCA je jednomístný jednomotorový bojový podzvukový letoun české výroby. Armáda ČR jej používá od roku 2003.