Češi zadržení v Řecku zaplatí kauci a mohou domů

Atény/Praha - Dva vývojáři z České republiky, které od září drží v řeckém vězení kvůli podezření ze špionáže, budou podle informací ministerstva zahraničních věcí propuštěni na kauci. Jejich právní zástupkyně Dagmar Raupachová pro ČT odhadla, že celá věc by mohla být vyřízena během několika dní. Martin Pezlar a Ivan Buchta se po propuštění z vazby mohou vrátit do ČR. Premiéra Petra Nečase o tom informoval jeho řecký protějšek Antonis Samaras.

„Tuto informaci jsme obdrželi od právního zástupce obou zadržených, který informoval, že zadržení budou propuštěni ihned, jakmile zaplatí kauci,“ řekl České televizi zástupce velvyslankyně v Řecku Miloš Kučera. Kauce byla podle jeho slov stanovena na 5 tisíc euro. „Máme nepotvrzenou informaci, že rodiny obou zadržených mají peníze k dispozici a jednají s právním zástupcem o převodu do Řecka,“ dodal Kučera.

Upozornil ale, že se jedná pouze o propuštění na kauci, nejde vůbec o definitivní konec kauzy, vlastní soudní řízení bude pokračovat dále. Časový rámec se ale nedá odhadnout, v Řecku totiž stále probíhá stávka soudců.

„Zatím nemáme žádné rozhodnutí v písemné podobě,“ řekla advokátka Dagmar Raupachová. Právnička, která na žádost rodin zadržených na případ dohlíží, proto podle svých slov nechce zatím případ příliš komentovat. Těší ji, že dlouhodobé úsilí nepřišlo vniveč. Podle jejího odhadu by se celé administrativní vyřízení mělo pohybovat v řádu dnů.

Češi zadržení v Řecku budou propuštěni na kauci (zdroj: ČT24)

Mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol pro Českou televizi zdůraznil, že závěr vyšetřovací komise s odůvodněním propuštění obou mužů obsahuje také větu, že oba zadržení muži neohrozili národní bezpečnost Řecka. „Podle nás má tohle zdůvodnění velký význam a může být použito ve prospěch zadržovaných pro následující soudní jednání, které bude v budoucnu probíhat,“ míní mluvčí. V současnosti resort pomáhá oběma s vyřízením technických a administrativních záležitostí potřebných k návratu do ČR.

Mluvčí vlády Michal Schuster:

„Na základě opakovaných jednání dnes řecký premiér Antonis Samaras telefonicky informoval českého premiéra Petra Nečase o propuštění dvou Čechů, kteří byli zadrženi řeckou policií kvůli údajnému fotografování vojenských objektů na ostrově Limnos. Premiér Petr Nečas ocenil úsilí řeckého premiéra a poděkoval mu za něj.“

Dvojici vývojářů počítačových her zadržela řecká policie kvůli fotografování vojenských objektů. Podle informací řeckého tisku cestu obou mužů již od příjezdu sledovala tamní rozvědka a měla být údajně ve spojení i s českými protějšky.

S apelem na propuštění vězněných Čechů se na řeckou stranu obrátilo v minulosti jak ministerstvo zahraničních věcí, tak premiér Petr Nečas, prezidentským dopisem přispěl i Václav Klaus, nic z toho se ale dosud nesetkalo s úspěchem.