Účet za metanol – šest stíhaných

Zlín – Kauza toxického alkoholu znamená stíhání šesti osob pro obecné ohrožení. Kromě již dříve známých tří hlavních původců kauzy jsou to další tři distributoři, uvedli zlínští státní zástupci Roman Kafka a Jiří Zemek, kteří vyšetřování dozorují.

„Jde o hlavní dva míchače, hlavního distributora a další tři lidi, kteří dále distribuovali toxický alkohol. Představují propojku na Zlínský kraj, severní Moravu a východní Čechy,“ prohlásil Zemek. Pět z těchto šesti osob je ve vazbě. Posledního stíhají žalobci na svobodě, dříve byl stíhán pro méně závažnou trestnou činnost také v souvislosti s kauzou metanol. Mužům v případě uznání viny hrozí 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest.

Jiří Zemek, dozorující státní zástupce:

„Jeden z těch nově stíhaných odebíral od hlavního směs v množství kolem 2300 litrů. Objednali si to zbylí dva nově obvinění, kteří lihoviny přesunuli na severní Moravu a dále distribuovali.“

Podle Kafky vyšetřování hlavní větve kauzy, ve které policie obvinila 32 osob, potrvá zhruba čtyři až pět měsíců. Do konce vyšetřování státní zástupci podle jeho slov už nebudou veřejně vystupovat.

Metanolová aféra vypukla na začátku září. Kvůli otrávenému alkoholu bylo podle náměstka zlínského krajského policejního ředitele Jindřicha Kučery ke konci loňského roku potvrzeno již 39 úmrtí. Poškozených, tedy lidí, kteří požili otrávený alkohol, je celkem 124. Policie ve věci stíhá přibližně sedm desítek lidí. Většina z nich byla obviněna z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Policie dnes také poprvé přiznala, že třetinu toxické směsi - 5 000 litrů, už nejspíše nenajde. Zametání stop bylo podle ní důkladné. „Možná ze strachu z postihu nebo sankce se tohoto alkoholu zbavili vylitím do kanalizace,“ řekl ČT šéf zlínského vyšetřovacího týmu Metyl Jindřich Kučera.

Část otráveného alkoholu z Česka zabíjela i v Polsku, v příhraniční obci zahynuli těsně po Štědrém dnu tři lidé. Lihoviny podle Zemka zakoupili v Česku. Podle informací ČT šlo o vesnici Závada na Karvinsku. Policisté tam na podnět polských kolegů provedli zátah. „Polské orgány nás kontaktovali se žádostí o prověrku na místě Severomoravská policie učinila bleskovou akci, prověřila ono místo a zajistila lahve. Následné expertizy prokázaly výskyt metanolu,“ uvedl v Událostech, komentářích Zemek.