Kupčili s parfémy a olejem z řepky, za daňový únik je teď stíhá policie

Zlín - Zlínská policie obvinila osm lidí z daňových úniků nejméně za 186 milionů korun. Šest podezřelých, kteří obchodovali s parfémy a s řepkovým olejem, vzal soud do vazby. Všem obviněným hrozí v případě uznání viny pět až deset let vězení. Zadržení pachatelů bylo výsledkem několikaměsíčního policejního vyšetřování a následné celorepublikové razie.

Policisté za jedinou noc zvládli dvě desítky domovních prohlídek i prohlídek nebytových prostor po celé republice. Zadrželi deset lidí, osm později obvinili z takzvaných karuselových neboli kolotočových podvodů. „Jedná se o dvě na sobě absolutně nezávislé skupiny. Jejich společným principem je, že podnikatelé zapojení do obchodního řetězce nezaplatí daň z přidané hodnoty u předem určené firmy z řetězce,“ přiblížila krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Případ „Parfém“: V prvním případě se pět majitelů firem údajně za poslední rok obohatilo na úkor státu minimálně o 16 milionů. Od roku 2009 nakupovali parfémy u svých společností ve Spojených arabských emirátech nebo na Britských panenských ostrovech. „Podnikatelé ve věku od 40 do 59 let ze Zlínského kraje, Ostravy a Prahy, vytvořili ze svých firem řetězec, do něhož zařadili své firmy v pozicích takzvaných ztracených obchodníků či nárazníkových firem. Všechny koordinoval třiačtyřicetiletý muž ze Slovenska,“ popsala Macalíková.

Případ „Olej“:Další tři lidé podle policie způsobili státu škodu prozatím odhadovanou na 170 milionů korun. Muži ze Zlínského kraje ve věku od 33 do 39 let prodávali řepkový olej, případně jiné komodity a s tím spojené služby. Kromě nich jsme ze stejného trestného činu obvinili i právnickou osobu, jednu pražskou společnost, která ještě do května loňského roku sídlila ve Zlíně," doplnila krajská policejní mluvčí.

Úlovek z razie: Při domovních prohlídkách zadrželi policisté šest milionů korun v hotovosti a dalších téměř 20 milionů Kč na bankovních účtech. Zajistili také sedm motorových vozidel v hodnotě téměř šest milionů korun a akcie za 800 000 Kč.

Jak funguje kolotočový podvod?

Podle vedoucího zlínské krajské hospodářské kriminálky Františka Urbánka bývají do kolotočových podvodů zapojeny dlouhé distribuční řetězce včetně firem sídlících mimo EU. Jedna z nich pak vždy neodvede daň. „Není přiznána ani zaplacena a příslušný plátce je nekontaktní nebo je subjekt veden na takzvaného bílého koně, který o těchto transakcích nemá tušení nebo je za úplatu toleruje,“ uvedl Urbánek.

Prodej zboží z jednoho do jiného členského státu EU je podle Urbánka pro vývozce osvobozen od DPH, dovozce je ale povinen ji odvést a z následného prodeje má nárok uplatnit její odpočet. „Tím je daňově neutrální. Tento okamžik je počátkem podvodného jednání, kdy dovozce daň dalšímu kupujícímu vyfakturuje a ten mu ji i v ceně zboží zaplatí, avšak dovozce předmětnou daň státu neodvede a jednoduše zmizí. Stane se tudíž již zmíněným 'ztraceným obchodníkem',“ doplnil Urbánek. Vyšetřování je složitější se stoupajícím množstvím firem, které jsou do takového řetězce zapojeny.