Nesplatil 270 milionů, místo osmi let nakonec dostal 18 měsíců

Praha - Sedmačtyřicetiletý podnikatel Stanislav Snášel stráví rok a půl ve vězení. Podle soudu podváděl při žádosti o úvěr, který si vzal na výstavbu českobudějovického domova pro seniory. Odvolací Vrchní soud v Praze mu trest zmírnil z původních osmi let. Snášel, který nesplatil úvěr 270 milionů korun, nesmí také pět let podnikat. Do výkonu trestu se mu započítává doba, po kterou je od loňského května ve vazbě.

Soudce Miroslav Pavrovský uvedl, že Snášel při sjednání úvěru podváděl, když neuvedl informace o svém jiném finančním závazku. Na rozdíl od předchozího rozsudku ale soud uznal, že „hodnota zástavy byla s to zajistit celý úvěr včetně úroků“. Snášel také podle soudce dostatečně vysvětlil, proč je rozpor mezi stavební studií a realizací. Problém se týkal části objektu, která se podle Snášela nakonec nestavěla z ekonomického důvodu. Předchozí Krajský soud v Táboře se objasněním nezabýval a podle vrchního soudu „nedostál povinnosti dokazování“. Podle Pavrovského se navíc případ odlišuje od jiných stavebních podvodů, u kterých se obvykle firmy vytunelují a nic se nepostaví. V případě Snášela je zde ale funkční budova, ve které bydlí lidé.

Podnikatel si jako jednatel společnosti v roce 2007 půjčil od banky peníze na výstavbu českobudějovického domova pro seniory. Firma, která následně objekt postavila, celkem dluží různým subjektům a osobám téměř miliardu korun. Snášel při žádosti o úvěr zatajil, že je ručitelem za závazky své další společnosti ve výši 33 milionů korun.

Snášel čelí obvinění ještě z dalších dvou trestných činů

Snášelova firma, která úvěr nesplatila, je v konkurzu. Domov pro seniory v českobudějovické Husově ulici byl před časem prezentován jako největší a nejmodernější bytový komplex pro důchodce. V malometrážních bytech mělo žít až 360 klientů. Cena měsíčních nájmů se však v zařízení pohybuje od 7 000 do 11 000 korun. Klienti domova seniorů si museli před nástupem na pobyt předplatit služby zálohami 100 000 korun. V zařízení žije asi 150 důchodců. Insolvenční správce Snášelovy společnosti se pokusil stavbu dvakrát prodat v dražbě. Ani jednou se jí ale nikdo nezúčastnil. Vyvolávací cena pro třetí dražbu už klesla z původních 350 na 295 milionů korun.

Snášel ale čelí obvinění ještě z dalších dvou trestných činů. Podle policie měl spolu s dalšími dvěma muži zpronevěřit 3,7 milionu korun, které od 150 seniorů vybrali jako zálohu. Loni na konci listopadu byl obviněn ještě z toho, že si v minulých letech od různých subjektů půjčil, nebo od lidí vylákal, dalších 55 milionů korun, které nevrátil.