Plomby zůstanou asi zdarma, Heger narazil

Praha – Plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) zpoplatnit obyčejné amalgámové plomby tvrdě narazil. Odmítá ho nejmenší vládní strana LIDEM, výhrady má ale i ODS. Ministerstvo zamýšlelo plomby zpoplatnit od ledna příštího roku, podle odhadů by jedna plomba stále čtyři sta až pět set korun.

„Za stranu LIDEM mohu říci, že my dlouhodobě odmítáme zpoplatnění amalgámových plomb,“ uvedl Jiří Rusnok (LIDEM) s tím, že by to pro pacienty znamenalo příliš velkou finanční zátěž. „Jsme jednoznačně proti,“ potvrdil i šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). 

Záměr už dříve kritizovala ČSSD, KSČM i Věci veřejné. Místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek se obává možného dopadu na sociálně slabší, podobně se vyjádřila i komunistická poslankyně Soňa Marková. „Je to takové proražení vlastně té hranice, kdy už ani základní péče nebude hrazená,“ uvedla Marková. Heger tak má ve sněmovně pro svůj plán jistou podporu jen 41 poslanců TOP 09, a to je málo.

Zpoplatnění plomb se nemělo týkat dětí do 18 let, seniorů nad 65 let nebo těhotných žen. „Takže zbyde ta silnější, zdravější a finančně mocnější část populace, která by mohla plomby platit,“ obhajuje svůj plán ministr. Česká stomatologická komora návrh podpořila. Podle prezidenta komory Pavla Chrze je zubní kaz ovlivnitelný chováním pacienta, a tak by ty, kteří se o své zuby starají, zpoplatnění příliš nezasáhlo.

Ministerstvo zdravotnictví plánovalo, že vyjmutím plomb z úhrad ušetří ročně 1,5 miliardy korun, které by se přesměrovaly na péči o lidi s rakovinou nebo vzácným onemocněním.

O tom, že by obyčejné plomby nebyly zadarmo, se mluví už několik let. Zubaři nyní za amalgámovou plombu dostávají zhruba dvě stě korun, náklady na jednu výplň se podle Chrze ale pohybují kolem čtyř set korun. Čeští zubaři udělají 10 milionům obyvatel 6,5 milionu plomb za rok.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod