Armáda opravuje vrtulník pro Zemana

Praha - Armáda začala s generálními opravami vrtulníků Mi-8 takzvané vládní letky. Letecké opravny Praha už začaly pracovat na prvním stroji ze kbelské základny, který má být hotov v polovině roku. Využívat ho bude moci i prezident Miloš Zeman, který je známý tím, že jako premiér vrtulníkem cestoval velmi často.

Miloš Zeman vrtulníkem létá rád. Jako premiér létal v Kosovu, stroje využíval i v Česku.  Prolétl se i v době, kdy nebyl předsedou vlády a zapojil se do politického boje o kůrovce. Vrtulník teď může zase využívat. „Tehdy jsem měl v Moravskoslezském kraji svůj volební kraj, takže byla moje příjemná povinnost tam pravidelně jezdit a samozřejmě že ta helikoptéra ušetří čas,“ komentoval Zeman. 

Právě s Milošem Zemanem  v minulosti mnohokrát létal i velitel dopravního letectva české armády Jiří Vávra. „Byl to jeden z našich cestujících, který se nebál létat, takže my se těšíme na spolupráci,“ řekl Vávra. 

V současnosti používá česká armáda 4 dopravní helikoptéry v salonní úpravě. Jednu musela vyřadit po nehodě v roce 2001. Tehdy byli těžce zranění americký astronaut Eugene Cernan  a Vladimír Remek. V leteckém podniku LOM Praha se kromě helikoptér české armády letos opravují také vrtulníky Rumunska a Spojených států.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)