Jubilejní Matějská pouť začala, ceny obdobné jako loni

Praha - Na pražském Výstavišti dnes začal už padesátý ročník Matějské pouti. Návštěvníkům letos nabídne kolem sto dvaceti atrakcí včetně horské dráhy, strašidelných zámků nebo obří vodní dráhy. Pouť potrvá až do 21. dubna.

Nejmenším jsou určeny tři desítky řetízkových, hydraulických i podlahových kolotočů, buggy auta, nafukovací skákadla a vláčky. Odvážnější tu opět naleznou oblíbený katapult. Nebudou chybět ani staročeská lochneska, střelnice, tradiční horská dráha a ruské kolo.

Ceny na Matějské pouti zůstávají zhruba stejné jako v loňském roce. Běžnější atrakce vyjdou nejčastěji kolem 50 korun, adrenalinové centrifugy ze zahraničí na zhruba 80 korun. „My jsme moc nezvyšovali ceny, protože lidi by nekupovali,“ zmínila prodejkyně Božena Růžičková.

Matějská pouť na pražském Výstavišti
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Provozní doba a vstupné

  • úterý až pátek 14:00–21:00, vstupné 10,-
  • sobota, neděle, svátky 10:00–22:00, vstupné 25,-
  • děti do 120 cm mají vstup zdarma

I letos se uskuteční Den pro postižené děti či děti z dětských domovů se vstupem i všemi atrakcemi zcela zdarma, a to 25. března od 11:00 do 15:00. Odpoledne ho doplní koncert na Křižíkově fontáně, na kterém vystoupí i Michal David.

V celém areálu příchozí naleznou stánky s občerstvením a cukrovinkami, hračkami, suchými plody, bižuterií či textilem. Zájemci mohou na Výstavišti navštívit Maroldovo panorama, Vodní svět, akce Křižíkovy fontány i divadla Pyramida. „Například od 7. do 10. března se tu uskuteční mezinárodní veletrh motocyklů a v dubnu mezinárodní veletrh zdravého životního stylu,“ uvedla Markéta Holatová ze společnosti Incheba, která je nájemcem Výstaviště.

Tradice konání Matějské pouti je v Národní knihovně archivována od roku 1595, letos je jí už 418 let. Byla oslavou svátku svatého Matěje, proslulou se stala proto, že byla první jarní poutí v Praze. Na Výstavišti se koná od roku 1963. Její nabídka zůstává v posledních letech stálá, bývá však hodně závislá na počasí. Loni organizátoři přivítali 155 000 návštěvníků, předloni dokonce 215 000 lidí.

Začala jubilejní 50. Matějská pouť (zdroj: ČT24)