Stíhání údajného podvodu s akciemi Kotvy zastavila amnestie

Praha - Žalobci na základě prezidentské amnestie zastavili trestní stíhání údajného pokusu o podvod s akciemi pražského obchodního domu Kotva v hodnotě téměř 385 milionů korun. Hlavním aktérem kauzy je bývalý šéf investičního fondu Trend Miroslav Hálek, jemuž již dříve zastavil stíhání také královéhradecký soud. V Hradci Králové se muž zpovídal z toho, že spolu s několika dalšími muži vytuneloval fondy Trend a Mercia, a způsobil tak škodu 1,4 miliardy Kč.

„Rozhodnutí o zastavení stíhání je pravomocné,“ potvrdila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Jeden z obviněných však podle ní trvá na projednání kauzy, čemuž musí státní zastupitelství a soudy vyhovět. Zenklová nesdělila, o koho se jedná, Hálek se však již dříve ohledně své druhé kauzy vyjádřil v tom smyslu, že amnestii nepřijme. V takovémto případě se již rozhoduje pouze o vině, neukládá se však žádný trest.

tunelování fondu trend
Zdroj: ČT24

Údajný podvod s akciemi se měl odehrát v roce 2003. Hálek a další čtyři muži - Martin Vlček, Miroslav Vlastník, Luboš Zlatohlávek a Libor Páv - se údajně pokusili ovládnout společnost Kotva. Podvodně prý chtěli získat téměř 385 tisíc zaknihovaných akcií firmy, což bylo zhruba 56 procent. Současné rozhodnutí o zastavení trestního stíhání se netýká Vlastníka, protože byl několik let stíhán jako uprchlý.

Prezident Václav Klaus vyhlásil amnestii letos 1. ledna. V jejím rámci nařídil zastavit veškerá trestní stíhání trvající déle než osm let se sazbou nižší než deset let vězení. Rozhodnutí vyvolalo nebývalou vlnu kritiky. Senát se dnes shodl, že mimo jiné i kvůli amnestii podá na prezidenta žalobu k Ústavnímu soudu.

Případ se již projednával u soudu. Pražský městský soud uznal muže vinnými z pokusu o podvod, Vlčka také z padělání. Hálek, podle předsedy senátu mozek celé operace, dostal pětiletý trest vězení. Vlčkovi uložil soud šestileté vězení, zbylé trojici podmíněné tresty. Odvolací Vrchní soud v Praze ale tento verdikt na konci roku 2011 zrušil a případ vrátil až do přípravného řízení, tedy žalobcům k došetření. Muži s obžalobou od počátku nesouhlasili.

V kauze Trend a Mercia vinil žalobce manažery včetně Hálka, který byl údajně hlavou celé skupiny, z poškození fondů ve výši 1,4 miliardy korun. Obžalovaní podle spisu od poloviny 90. let z portfolií fondů různými machinacemi vyvedli akcie nejcennějších firem.