Zemanova inaugurace volá ochranku do střehu, omezení nebudou výrazná

Praha – Bezpečnostní opatření při prezidentské inauguraci Miloše Zemana se přiblíží návštěvám významných zahraničních státníků. Postup na Pražském hradě a v jeho okolí ale nebude zas úplně striktní jako při návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy. Veřejnost třeba nebude procházet bezpečnostními rámy. Lidé s objemnějšími zavazadly ale musí počítat s možností policejní prohlídky.

Z taktických důvodů nemůže policie prozradit počet ani rozmístění policistů, kteří budou při páteční inauguraci zajišťovat bezpečnost jak pro pozvané hosty, tak pro veřejnost. Podíl na akci ponesou všechny složky policie - ať už dopravní či pořádková složka, nebo ochranná služba nejen prezidenta, ale i dalších ústavních činitelů, kteří se budou ceremoniálu účastnit.

„Lhal bych, kdybych řekl, že je to běžné bezpečnostní opatření, které probíhá každý týden,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel. „Přirovnal bych to k návštěvě zahraničních státníků, kteří na sebe strhávají větší pozornost,“ doplnil.

Nový prezident Zeman se na Hradčanské náměstí vypraví z Pražského hradu těsně před polednem, kdy položí věnec k soše Tomáše Garrigua Masaryka. Kužel připustil, že zajištění bezpečnosti prezidenta na pěší cestě od Brány gigantů k soše bude složitější. Policie na něm bude spolupracovat i s Hradní stráží.

Z areálu Pražského hradu bude při inauguraci uzavřeno první nádvoří, které ale bude možné obejít, takže lidé se na Hradčanské náměstí dostanou i ze směru od Jeleního příkopu. Při vojenské přehlídce, která je plánována na 11:00, nebude pro veřejnost otevřeno ani třetí nádvoří. Bude se mu ale možné vyhnout uličkou vedoucí podél Chrámu svatého Víta. Lidé se tedy po areálu Pražského hradu budou moci přesouvat po celou dobu inaugurace.

Související dopravní omezení nebudou podle Kužela pro veřejnost nijak zásadní. Projeví se jen na Hradčanském náměstí a v ulicích, které do něj ústí. V průběhu inaugurace na náměstí nebudou moci vjíždět auta.

Reportáž o bezpečnostních přípravách (zdroj: ČT24)
Vydáno pod